FacebookTwitterLinkedIn

Ambiţia lui Mircea Tudor, inventator, este să doteze toate vămile românești cu Roboscan, scanerul de camioane care l-a consacrat pe plan internațional. Pregătește între timp un scaner pentru avioane.

Invenţia care l-a consacrat pe plan internaţional, dar l-a şi îmbogăţit, este Roboscan, echipamentul care fotografiază conținutul oricărui tip de container. Vămile românești au nevoie de Roboscan, abia jumătate dintre acestea, potrivit inventatorului său, Mircea Tudor, fi­ind dotate. România are nevoie de încă 25 de scanere pentru a-şi acoperi necesarul, spune Tudor, și face următoarele socoteli: circa 1.870 km de frontieră terestră europeană. În ţară, funcţionează deja 12 echipamente Roboscan, din instalarea cărora compania MB Telecom , deținută de Mircea Tudor încasează peste un milion de euro pentru fiecare aparat vândut. Afacerile au mers bine, astfel că MBT a continuat să inves­tească şi să facă angajări. În ultimii trei ani, personalul a crescut cu 30%. Cifra de afaceri a înregistrat în 2012 o scădere, probabil cu o treime față de anul trecut, dar Tudor e linștit. Activitatea companiei sale este una ”cu ciclu lung de revenire”, investițiile fiind recuperate într-un orizont de timp de trei-patru ani. Pe de altă parte, cu un parc semnificativ de echipamente plasate în piaţă, compania lui Mircea Tudor asigură și serviciile de mentenanţă, care generează circa 10% din venituri.

Scanerele MBT pot să scaneze 200 de containere pe oră, comparativ cu cele ale concurenței- aproximativ 85, potrivit lui Tudor. Pentru că oferă soluţii de scanare inte­grate într-un sistem de management al fronti­erei, MBT concurează pentru câştigarea unui proiect de 60 de milioane de euro, finanţat de Sultanatul Oman, ceea ce i-ar putea crește cifra de afaceri de patru ori. MBT pregătește acum un scaner pentru avioane.