FacebookTwitterLinkedIn

Mircea Oltean este unul dintre cei mai importanţi antreprenori din oraşul Reghin, din judeţul Mureş. După ce şi-a făcut un nume în producţia de utilaje forestiere, Oltean a început să producă şi tractoare româneşti. Iniţial a vrut să o facă în Braşov, în uzinele Tractorul, însă cum acea fabrică s-a închis, omul de afaceri s-a reorientat către Est. Mai precis, a încheiat un acord cu Belarus Tractor, companie care a vândut, în 2010, 68.000 de tractoare în lume.

Oltean încearcă să le ţină piept producătorilor din Occident, oferindu-le fermierilor români o alternativă autohtonă: tractoare agricole româneşti, sub brandul TAF, la preţuri accesibile, care pornesc de la numai 17.000- 30.000 de euro. Când spunem „româneşti“, exagerăm puţin, pentru că Oltean importă mare parte din subansamble din spaţiul ex-sovietic, de la Belarus Tractor. „În toată lumea se lucrează așa, nu îşi mai permite nimeni să construiască de la zero. Fabrica Tractorul avea 140 de hectare, era ceva unic, ce nu vom mai putea reproduce“, explică Oltean. Prin comparaţie, IRUM – fabrica pe care o conduce de peste 11 ani – îşi desfăşoară activitatea pe o suprafaţă de aproape opt ori mai mică.

Oltean conduce companiile Maviprod şi IRUM, ambele înregistrând creşteri ale veniturilor, în 2010. „Pe partea de utilaje forestiere, unde IRUM Reghin este lider de piaţă, am reuşit să ne consolidăm acea poziţie, iar pe partea de producţie de tractoare agricole afacerea a reuşit să ajungă la un anumit grad de maturitate“, spune el. În acelaşi timp, Maviprod a reuşit să îşi extindă reţeaua de depozite şi magazine, ajungând la şapte unităţi.Cumulat, cele două firme deţinute de Mircea Oltean au obţinut venituri de 19,8 milioane de euro, anul trecut.

Antreprenorul mai deţine compania Maviprod Hungary KFT, în care a investit 2 milioane de euro. Pe lângă acordarea de service pentru utilaje forestiere, Oltean este şi reprezentantul producătorului de motoare forestiere Perkins, în ţara vecină. De curând, antreprenorul a început să cocheteze cu bursa. El este proprietarul companiei Romaxa Finance, care deţine 1,48% din Bursa de Valori Bucureşti. Fiul său, care a absolvit Facultatea de Construcţii de Maşini la Cluj, se pregăteşte pentru preluarea, treptată ce-i drept, a conducerii afacerilor deţinute de familie.

Vezi care era averea lui Mircea Oltean în 2010