“Cifrele ONU prezintă o situație care, în 2050, 70% din populația lumii va trai în orașe“, spune Mircea Fechet în cadrul Conferinței organizate de JumpToSmart, “From City to Smart City”, adăugând faptul că orașele sunt cele responsabile cu emiterea de gaze cu efect de seră.
“În Uniunea Europeană , anual peste 40 000 de oameni mor prematuri din caua poluării. Asta ne face să ne gândim serios în calitate de guvernanți, ce trebuie să facem ca să asigurăm oamenilor un mediu sănătos în care să trăiască“, declară Mircea Fechet. “Degeaba ai un oraș inteligent, bine pus la punct din punct de vedere al digitalizării și tehnologiilor, dacă nu ai și o populație sănătoasă care să se bucure de acest oraș“, completează acesta.
Pentru a defini conceptul de smart city, Secretarul de stat se concentrează pe trei aspecte: poluarea, managementul deșeurilor și eficiența termică. “Eu cred că un oraș smart este un oraș în care se colectează separat și se reciclează“.
“Smart city înseamnă parcuri, înseamnă trotuare și acces al pietonilor facil ,transport alternativ, (…), un transport public ecologic și eficient“, adaugă Mircea Fechet. “Anul 2020 este anul mașinilor electrice“, mai subliniază el. Complementar, cererea pentru mașini electrice a crescut în anul 2019, iar programul Rabla+ a avut un mare succes, potrivit acestuia. “Ministerul mediului finanțează și stațiile de încărcare pentru mașinile electrice, pentru că degeaba îți cumperi o mașină electrică dacă nu ai unde să o încarci.”
“Aș dori să asigur pe toată lumea de implicarea continuă a Ministerului în înverzirea și transformarea municipalităților în smart city“, concluzionează speakerul conferinței.
Sursa FOTO: Facebook/ Mircea Fechet