Cautare
, Contributor

Gastronomie |
|

Mirazur – Restaurant fără hotare la granița Franța-Italia

Poziționat în cadrul de vis al Rivierei Franceze, Mirazur a fost desemnat cel mai bun restaurant din Franța de către World’s 50 Best Restaurants în 2017. Totodată, ocupă poziția a 4-a în același top al celor mai bune restaurante ale lumii.
Menton_city_view_2

Trebuie să mărturisim că am dedicat mult timp anticipării mesei noastre la Mirazur, proiectul gastronomic intercultural imaginat de Mauro Colagreco. Uitându-ne în urmă, putem spune cu încredere că prânzul la Mirazur este unul dintre cele mai romantice pe care le-am trăit până acum. Timp de trei ore, am savurat cele mai fine și delicate preparate pe fundalul Mediteranei brăzdate de corăbii.

Gastronomie memorabilă în tabloul perfect al Coastei de Azur

Menton este ultima oprire pe Coasta de Azur, la granița dintre Franța și Italia. Aici, în locul unde ingredientele și tradițiile culinare ale celor două țări se intersectează, iar muntele întâlnește marea, Mauro Colagreco a decis să dea viață primului sau restaurant în 2006.

Un spațiu elegant, creativ, în vârful dealului ce oferă Franței cea mai veche plantație de avocado, privind marea răsfățată de climatul blând al zonei tot anul. Acesta este Mirazur, „restaurantul de la graniță, fără granițe“ așa cum își definește chef Mauro Colagreco proiectul.

Un restaurant cu o istorie scurtă, dar presărată cu distincții dintre cele mai valoroase. Dintre cele mai importante acolade amintim 2 stele oferite de Ghidul Michelin și „Revelația anului“ în Ghidul Gault & Millau.

Prospețime, diversitate, caracter

Stilul lui Mauro Colagreco este determinat de acceptarea și îmbrățișarea diferențelor culturale. S-a născut în Argentina într-o familie de imigranți italieni, iar la 23 de ani a pășit încrezător în Franța pentru a-și continua studiile gastronomice. Țară pe care astăzi o numește „acasă“.

Mauro privește lumea aromelor și a tradițiilor oferite de orașul său adoptiv printr-o lentilă proprie, a întrepătrunderilor culturale. O filosofie pe care a decis să o extindă la nivelul echipei sale compuse din tineri talentați veniți din toate colțurile lumii.

La Mirazur sunt alese întotdeauna cele mai bune produse sezoniere, din mare și de pe uscat, din ambele țări, Franța și Italia. Iar 40% din vegetalele care ajung pe masa oaspeților provin din grădina restaurantului. Totul este definit de prospețime, diversitate și caracter, îmbrăcate în cea mai delicată formă. Mauro Colagreco respectă tradițiile locului, însă perspectiva sa unică le ajută să evolueze.

Rezultatul este de-a dreptul memorabil pentru cei care trec pragul celui mai bun restaurant din Franța. Preparatele se îmbină într-un întreg armonios, fără explozii neașteptate, fără elemente disruptive. O experiență elegantă, discret surprinzătoare, cu arome pure.

Dintre momentele de referinŢă ale prânzului nostru la Mirazur

– Pâine, ulei de măsline și poezie

Experiența noastră culinară a debutat poetic și emoționant. Invitația de a păși în universul lui Mauro Colagreco a luat forma unei pâini de împărțit, alături de ulei de măsline infuzat cu lămâie și ghimbir. Pâinea gătită după rețeta bunicii sale este prima trimitere către originile chef-ului. Iar uleiul de măsline dezvoltat în colaborare cu Huilerie Saint Michel, o afacere de familie din 1896, este prima referință la tradițiile pe care le-a adoptat în Menton. Emoția începutului a fost definitivată de un fragment din „Odă pâinii“ a lui Pablo Neruda, ascuns în vasul din lemn. Contextul ne-a impresionat atât de mult, încât hârtia transparentă ce poartă cuvintele lui Pablo Neruda a venit cu noi la București. Acum ocupă un loc special pe peretele îmbrăcat în amintiri culinare din toată lumea.

 

– Stridie Gillardeau, cremă de șalotă și declinări de pere Williams 

O farfurie-semnătură la Mirazur cu texturi delicate din apă și de pe uscat. Un preparat elegant și neobișnuit ce aduce laolaltă ingrediente de referință din bucătăria franceză, dar și din cea sud-americană, cum ar fi tapioca. Totodată o demonstrație a afinității lui Mauro Colagreco de a combina fructe cu pește sau fructe de mare.

 

– Sfeclă în crustă de sare, sos de caviar Schrenki

Dacă, în general, restaurantele afișează o pasiune pentru sfecla tânără și foarte tânără, Mauro Colagreco alege direcția opusă. Aduce la masă o sfeclă de doi ani, recoltată din grădina sa. „Umilul“ ingredient gătit în crustă de sare este înnobilat de un sos din caviar și smântână din lapte de capră.

 

– Calamar Bordighera, sos Bagna Cauda

Calamar fraged din Bordighera separat cu grijă asemenea unor paste taglierini, pe care colagenul le readuce împreună în timpul preparării la o anumită temperatură. Servit alături de anghinare, chipsuri din cerneală de sepie și sos Bagna Cauda din unt, usturoi, anșoa și smântână din Piedmont.

CITEȘTE ȘI No Farmer, No Food, No Future – Revoluția gastronomică din Turcia

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii