Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Agricultură |
|

Mirajul afacerilor din agricultură. Ce condiții sunt cruciale pentru ca un business agricol să fie profitabil

Cu perspectiva accesării de fonduri europene și sprijin din partea statului pentru anumite culturi, agricultura este un domeniu din ce în ce mai atractiv pentru antreprenori. Culturile de nișă și pe suprafețe mici par să fie minele de aur din acest sector economic, dar este, oare, cu adevărat profitabil să mizezi pe produse mai rare la noi în țară? O piață de desfacere limitată și cu produse cu un preț ridicat sau cu o piață amplă și cu mulți competitori – care este soluția spre care ar trebui să se îndrepte cei care vor să investească bani în agribusiness?

Analizăm mai jos, pe scurt, câțiva dintre factorii cei mai importanți când vine vorba despre succesul unei afaceri în agricultură.

Agricultura, un business care depinde enorm de condițiile de mediu

Primul aspect de care orice antreprenor trebuie să țină cont când ia în considerare o investiție în agricultură este legat de condițiile de mediu. În acest aspect nu vorbim doar despre vreme și fluctuațiile ei, ci și despre sol și adaptabilitatea plantelor la condițiile din fiecare zonă.

Dacă urmărim particularitățile culturii de porumb, de grâu sau a altor culturi cu tradiție veche în țara noastră, vom observa că aceste culturi au și cel mai mare potențial în ce privește cantitatea și calitatea producției. Au fost dezvoltate soiuri chiar la noi în țară, astfel că și adaptabilitatea lor este una ridicată la condițiile din zonă.

Un alt aspect important este cel legat de produsele menite să protejeze culturile de buruieni și dăunători. Pentru culturile de nișă, nu sunt dezvoltate încă produse speciale care să combată boli și dăunători specifici anumitor zone sau a căror proliferare ar putea fi stimulată de anumite condiții de mediu. Luând în considerare aceste elemente, culturile tradiționale sunt investiții mai sigure față de plante precum lavanda sau sparanghelul, de pildă, obișnuite cu alt tip de sol și condiții de mediu.

Perspectivele de extindere a afacerii

Și acest factor merită avut în vedere atunci când alegi să investești în agricultură. În vreme ce rapița, porumbul și grâul se utilizează în întregimea lor și în nenumărate domenii, de la cel alimentar, la cel industrial și în unele cazuri medical (precum utilizarea mătăsii de porumb în medicina alternativă, de exemplu) produsele de nișă sunt folosite de regulă aproape exclusiv în industria alimentară.

Dacă ne punem întrebarea „cine va cumpăra produsele, în final?”, la culturi tradiționale am putea descoperi o paletă largă de clienți și, cu cât utilizarea produsului final este mai amplă, cu atât mai mult cresc și șansele de reușită în afaceri.

Finanțarea, mai ușor de obținut în cazul culturilor cu o utilizare la scară largă

Dacă iei în considerare accesarea fondurilor europene pentru înființarea culturii, trebuie să știi că, în general, culturile deja cunoscute și cu o utilizare la scară largă sunt eligibile în detrimentul culturilor de nișă. Asta și pentru că șansele de reușită sunt mai mari. Totodată, și când vine vorba despre subvenții de la bugetul de stat, produsele consumate deja de publicul larg sunt în avantaj deoarece reprezintă o investiție mai sigură.

Terenul, cel care dictează de cele mai multe ori cultura

În agricultură, dimensiunea terenului dictează în general cultura. Pe terenuri mici, de pildă, nu vor fi profitabile culturi precum porumbul sau rapița, însă cele de nișă, care se cumpără în cantități mai mici, dar la prețuri mai mari, ar putea fi. Pe suprafețe mici, de câteva hectare, pot fi cultivate topinamburul, castravetele amar, ricin și alte astfel de culturi de nișă. Pentru ca o afacere în domeniul agriculturii să poată ajunge cât mai repede pe plus, terenul este extrem de important și este un factor de bază, de care depinde inclusiv alegerea plantelor care urmează să aducă profitul. Adaptarea culturii la terenul de care dispui și analizarea posibilităților pe care le oferă suprafața sunt criterii de bază în stabilirea culturii în care vei investi.

În final, cert este că, indiferent de cultura în care vrei să investești, este crucial să cunoști foarte bine produsul, cerințele și particularitățile lui, precum și piața în care urmează să activezi.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii