FacebookTwitterLinkedIn

ANCOM va organiza anul viitor o nouă licitație pentru multiplexurile rămase disponibile, în vreme ce Radiocom a pus în funcțiune la 13 octombrie 2015 emițătorul DTT de pe vârful Coștila, ajungând la o acoperire de 40% din populația României.

Ministrul Grindeanu a remarcat că timp de nouă ani de la declanșarea procesului nu s-a întâmplat nimic, a spus că nu caută vinovați și că, în sfârșit, se pare că actualul cadru stabilit pentru digitalizarea terestră este respectat.

Florin Lupescu, Principal Advisor la Comisia Europeană la DG CNECT, a spus că la nivel legislativ european se are în vedere reforma drepturilor de autor, care va include revizuirea directivei satelit și cablu, se va aborda legislativ blocajul geografic în piața unică pentru programe și proprietatea asupra datelor, cloud-ul european și libera circulație a datelor. Termenul pentru toate acestea este sfârșitul anului 2016.

„Până la jumătatea anului 2017 vor fi eliminate barierele legislative care împiedică libera circulație a datelor la nivelul Uniunii Europene”, a spus Lupescu.

El a invitat piața să participe la sistemul de consultări privind reglementarea economică comună europeană. Lupescu a mai spus că România nu este la coada Uniunii Europene, deși are întârzieri pe digitalizarea terestră, dar are și avansuri recunoscute la nivel european.

Laura Georgescu, președinta CNA, a spus printre altele că „vestea bună este că CNA este principalul artizan al înlocuirii principiului țării de origine cu cel al țării de destinație la nivel legislativ european, se pare că ne va ieși modificarea, astfel se va îmbunătăți și reglajul publicității între programele licențiate în România și cele licențiate în alte state care sunt retransmise”. Georgescu a spus că în viitor se va modifica și legislația secundară pentru conținut referitoare la calitatea programelor.

Bogdan Iana, director executiv ANCOM, a declarat că rolul autorității este mai degrabă tehnic în tranziția la digitalizarea terestră. Deoarece România nu a respectat termenele, ANCOM a propus implementarea direct în DVBT2 a 4 multiplexe naționale, 40 multiplexuri regionale și 19 locale. Interesul nu a fost chiar zero pentru digitalizarea terestră, a mai spus Iana, am reușit să acordăm licențe regionale și locale. Taxele au fost plătite și licențele de 10 ani curg din momentul înmânării licențelor. Mai sunt disponibile 2 multiplexuri naționale, 27 regionale și 18 multiplexuri locale.

ANCOM consultă un nou caiet de sarcini și la începutul anului viitor vor fi licitate multiplexurile disponibile, a mai spus Iana. El crede că nu toată lumea a fost informată, nu simt acest business, dacă este un business, unii chiar nu știau că au fost licitate frecvențele.

CITEȘTE: TOP 10 TELEVIZIUNI CU CELE MAI MARI VENITURI DIN PUBLICITATE

Radiocom a anunțat la IDF că la 13 octombrie a pus în funcțiune un nou emițător digital terestru, amplasat pe vârful Coștila, ajungând astfel la o acoperire de 40% din populație.

IDF este o manifestare organizată de ACD și Grayling, dedicată anul acesta în principal digitalizării terestre din România, evenimentul fiind sponsorizat de SES, UPC, Discovery, HD Radio, Romkatel, Ericsson, Radiocom, Blitz și Absolute.