FacebookTwitterLinkedIn

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, susține că magistrații sunt cei mai afectați de legea impozitării pensiilor speciale, fiind urmați îndeaproape de cei din sistemul aeronautic civil și foștii angajați ai Curții de Conturi. Prin urmare, ministrul consideră că pensia militară ar trebui exceptată de la discuțiile privind pensiile speciale, informează Digi24.

În prezent, 25% din pensia celor care încasează acum pensii speciale se bazează pe contributivitate, iar restul este din bugetul de stat.

„Cei mai afectaţi vor fi cu siguranţă magistraţii, judecătorii şi procurorii. Aici pensiile se duc şi la 19.000 RON. Eu nu judec, e uşor să comentezi fără să ţii cont de incompatibilităţile acestora, dar se ajunge la un consum al pensiilor în acest domeniu până la 19.000 RON. După această categorie vine personalul aeronautic civil, cu aproximativ, în medie, 11.000 RON, cei care au lucrat la Curtea de Conturi, cu 8.000 RON. (…) Singura excepţie pe care o văd în această privinţă este pensia militarilor, care are un istoric al ei, într-adevăr, încă din vremea lui Cuza. Are un mod de calcul aparte şi care în mod evident trebuie să fie exceptată”, a declarat ministrul Muncii.

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, general în rezervă, spunea că pensiile militarilor nu constituie pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu. Reacția sa a apărut după ce miercuri plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege care prevede impozitarea cu la 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei.

„De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Îndatoririle legale ale militarilor față de țară continuă și după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariați. Pe timpul activității, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viața departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane și, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituționale”, a declarat ministrul Apărării.