FacebookTwitterLinkedIn

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a anunțat marți că șase companii au făcut oferte de lucru pentru muncitorii din Sri Lanka care au fost aduși la aeroportul Otopeni, din Botoșani, informează Agerpres.

Ministrul Muncii a mers astăzi la hotelul în care au fost cazați lucrătorii pentru a asista la discuțiile dintre angajatori care au făcut ofertele și lucrătorii sri-lankezi. Lucrătorii din Sri Lanka își doresc să rămână să muncească în țara noastră.

“Văd o mobilizare din partea antreprenorilor care au primit mesajul meu extrem de repede şi au răspuns prompt şi mi-au trimis mesaje, arătându-şi disponibilitatea de a discuta cu dânşii şi de a le face o ofertă. Concluzia o vom trage diseară, i-am rugat să se gândească după ce au ascultat ofertele a şase angajatori. Eu n-am făcut decât să creez cadrul în care să fac să se întâlnească cererea cu oferta şi le-am dat posibilitatea să adreseze singuri toate întrebările pe care le-au avut pentru a se lămuri înainte de semnarea contractelor. Unii din angajatori au oferit locuri de muncă pentru toate cele 36 de persoane, plus câteva persoane care sunt încă în Botoşani, urmează să finalizeze perioada de carantină şi sunt şi acestea interesate să se alăture celor 36. Alţi angajatori au făcut o ofertă pentru un număr mai mic de persoane, funcţie de capacitatea lor, şi atunci urmează să se gândească dânşii cum preferă să lucreze – toţi în acelaşi loc, sau funcţie de ceea ce le-au prezentat unii, vor opta în consecinţă”, a declarat Violeta Alexandru, conform Agerpres.

Ministrul Muncii a anunțat că sri-lankezii vor semna, cel mai probabil, contracte de muncă cu noii angajatori până miercuri. Lucrătorii i-au spus Vioricăi Alexandru că o experiență neplăcută nu îi determină să vrea să fie expatriați.

În acest context, Viorica Alexandru a adăugat “Sunt angajatori care ştiu să întreţină o atmosferă de lucru propice şi sunt angajatori care nu o creează la parametri normali. Experienţele pe care le-au avut trebuie circumstanţiate şi pe fondul acesta al pandemiei. E clar că a fost o situaţie de panică din partea dânşilor, gestionată necorespunzător de autorităţile sanitare din Botoşani, care n-au oferit explicaţii corespunzătoare ca să poată să evalueze condiţiile de reîntoarcere în activitate după ce primul caz de Covid a apărut în respectiva comunitate. Ca atare, pun reacţia dânşilor de a nu se prezenta la serviciu pe fondul acestei emoţii şi al acestei panici, care presupun că reprezintă o lecţie şi pentru noi, autorităţile, dar şi pentru dânşii”, informează Agerpres.