FacebookTwitterLinkedIn

Pandemia a adus telemunca în prim-plan la nivel global și a devenit un concept implementat peste noapte în rândul multor companii, pe măsură ce guvernele adoptă noi restricții menite să limiteze răspândirea coronavirusului.

Eu, personal, sunt o susținătoare a activității de telemuncă. Un angajat trebuie să aibă condițiile de muncă în care poate să dea rezultatul cel mai bun. Sunt mai puțin orientată spre proceduri sau birocrație“, a declarat Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, în cadrul conferinței anuale ABSL ce s-a desfășurat online în perioada 17-19 noiembrie 2020.

În acest nou context, în care tot mai mulți angajați lucrează de acasă, instituția care se ocupă cu securitatea la locul de muncă trebuie regândită, în opinia ministrului.

„Pentru mine este evident că această instituție trebuie reformată din temelii și o voi face doar pe baza unei ample consultări. Nu văd posibile doar modificări minore, ci Inspecția Muncii trebuie regândită cu totul. Însă  nu este un proiect pe care să-l finalizez până se termină mandatul meu de ministru, ci este mai degrabă este un proiect parlamentar“, a adăugat Violeta Alexandru.

Totodată, ministrul subliniază că „rezistența la schimbare este incredibilă“, însă consideră că firmele, de la mici la mari, se vor adapta noului context în care telemunca are un rol major. 

„În prezent, sunt peste 16.000 de angajați pe care-i susținem prin telemuncă. Mă aștept ca societățile private să investească în tehnologie astfel încât angajații să lucreze în regim de telemuncă. Sunt convinsă că firmele mari vor face asta din resursele proprii, iar statul îi va sprijini financiar pe acei  antreprenori care nu au această posibilitate“, a mai spus ministrul.

Guvernul a acordat 2.500 de lei angajaților care au lucrat în regim de telemuncă pe timpul stării de urgență cel puțin 15 zile, pentru achiziționarea de laptopuri. Violeta Alexandru a mai declarat că va face o evaluare a acestui program la finalul anului pentru a vedea eficiența lui și dacă există o perspectivă de continuare a acestuia.