FacebookTwitterLinkedIn

“Nu se pune problema ca acest Guvern să taie sau să plafoneze indemnizaţia pentru creşterea copilului. Parlamentul, care a adoptat această legislaţie, este singurul for care în mod normal este cel care ar trebui să se uite şi să vadă care sunt aceste consecinţe. În calitate de Guvern, nu o să lansăm ordonanţe care să corecteze Parlamentul, ci tot ceea ce ne propunem este ca să ne uităm exact să vedem cum au fost făcute estimările în Parlament iniţial şi să vedem foarte clar ce se impune să se facă de către Parlament, forul care a şi iniţiat această măsură. (…) Forul legitim care are posibilitatea de a schimba aceste lucruri este Parlamentul. Forul care a emis-o trebuie să o şi remedieze, dacă e ceva de remediat”, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, la Digi 24.

Reprezentanții Ministerului Muncii au declarat că se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea resurselor alocate indemnizațiilor pentru creșterea copilului.

“După numai o lună de aplicare a măsurii adoptate în prima parte a anului de către Parlament, se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar această situaţie trebuie dezbătută public în următoarea perioadă”, au declarat reprezentații ministerului într-un comunicat remis către Mediafax.

Potrivit informaţiilor primite de la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, obţinute în urma unui studiu realizat la solicitarea ministrului Muncii, un procent de numai 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului, adică 242 persoane, consumă o treime din bugetul alocat, existând chiar cuantumuri care ajung la echivalentul în lei a 35.000 euro.

Cea mai mare indemnizație pentru creșterea și îngrijirea copilului este de 159.084 de lei și i-a revenit în luna iulie unui părinte din Sibiu, care are un venit lunar de 187.158 de lei, realizat ca membru asociat sau persoană autorizată să desfășoare o activitate independentă.

sursă foto: gov.ro