Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Uncategorized |
|

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu: Ministerul Mediului va elabora o procedură clară de colectare a deşeurilor

Dacă proiectul ,,Economia circulară" s-ar implementa, până în 2030, România ar dispune de 180.000 de noi locuri de muncă, potrivit ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu.
20727142_1569777859746567_73836524_o

Despre economia circulară şi gestionarea deşeurilor municipale din România s-a discutat astăzi, la forumul cu tema ,,Deşeurile – de la pierdere la resursă. Obiective pentru România”, organizat la Palatul Parlamentului.

Forumul i-a avut ca speakeri pe Ministrul Economiei- Mihai Fifor, Primarul General al Municipiului București- Gabriela Firea, Ministrul Mediului- Grațiela Gavrilescu, Președinte, Comisia pentru industrii și servicii, Camera Deputaților- Iulian Iancu, Președinte, Comisia economică, industrii și servicii, Senatul României- Daniel Zamfir, Președintele Iridex Group- Corneliu Pascu, Fondatorul Green Group- Constantin Damov, Directorul  Marketing-Dezvoltare, Rom Waste Solution- Cristian Lazăr și Președintele CIROM-Patronatul din industria cimentului și altor produse minelare pentru construcții din România- Mihai Rohan.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că în această dimineață a semnat un contract cu Green Group, companie de recilare, prin care 50 de containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor menajere vor fi amplasate în Capitală.

Azi dimineață, la ora 9,00, am semnat acordul de parteneriat cu Green Group pentru sistemul de colectare selectivă. În urma acestui acord, 50 de containere pentru colectare selectivă vor fi amplasate în Capitală, câte opt-nouă în fiecare sector. În special ne-am gândit în zona școlilor, liceelor, parcurilor. Pentru că, în general, copiii, tinerii sunt cei care învață cel mai ușor, sunt cei mai dornici să folosească aceste noi tehnologii și cu siguranță că ne vor instrui și pe noi, cei adulți, a precizat primarul capitalei.

Aceasta precizând că: ,,în completarea acestei strategii, vom încerca o schimbare de paradigmă în colectarea selectivă a deșeurilor, care până acum s-a făcut de catre asociațiile de transfer de responsabilitate, pe baza implicării voluntare a cetățenilor în această acțiune.”

 

Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministru al Mediului, consideră că România se află într-o situație deplorabilă la capitolul recilcare, unde nici gradul de 5% nu este atins.

Suntem într-o situaţie în care nu ar fi trebuit să ne găsim dacă temele noastre erau rezolvate de la început într-o ordine cronologică şi dacă noi, românii, respectam legile pe care Parlamentul le-a votat. Trebuie să ne gândim la modul la care responsabilizăm fiecare. Obiectivul principal pe care noi toţi trebuie să ni-l asumăm este să avem grijă de sănătatea populaţiei, de mediul în care trăim şi de resursele pe care le avem. Toţi aceşti factori ne duc la un singur gând – că trebuie să reciclăm, iar industria de reciclare din România trebuie să înflorească. Priorităţile Ministerului Mediului trebuie să fie priorităţile tuturor. Suntem într-o situaţie deplorabilă, iar gradul de reciclare este de nici 5% pentru România. Asta este situaţia. Trebuie să luăm problema în piept şi să o rezolvăm. Indiferent dacă noi vrem să colectăm selectiv, pe categorii de deşeuri, acestea sunt strânse la un loc de salubrist şi duse la rampă amestecate. Ministerul Mediului va elabora o procedură clară de colectare a deşeurilor. Depozitele din România, cele mai multe dintre ele, sunt neconforme şi, din acest motiv, suntem în procedură de infringement la Curtea Europeană de Justiţie. Dacă nu reuşim acum închiderea acestor depozite municipale neconforme, vom avea o amprentă bugetară pe buzunarul fiecărui cetăţean, a declarat Grațiela Gavrilescu, Viceprim-ministru, Ministrul Mediului

 

 

Comisia Europeană a lansat proiectul ,,Economie circulară”. Rezolvăm prin modul în care ştim să ne responsabilizăm problemele şi problema socială. Spun că 10.000 de tone de deşeu dus la groapă înseamnă şase locuri noi de muncă create, iar 10.000 de tone de deşeu reciclate înseamnă 16 noi locuri de muncă. Dacă până în anul 2030 reuşim să implementăm proiectul de ,,Economie circulară”, reuşim să creăm 180.000 de noi locuri de muncă, a mai adăugat Grațiela Gavrilescu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii