Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Ministrul japonez al Egalității de gen se opune ca femeile să-și păstreze numele de la naștere

Ministrul japonez al Egalității de gen, Tamayo Marukawa, se numără printre cei 50 de parlamentari conservatori care se opun unei schimbări legale care ar permite femeilor să-și păstreze numele de fată și după căsătorie.  
Japanese,Couple,With,Traditional,Bride,Kimono,And,Groom,Yukata,Uniform

Japonia este una dintre puținele țări în care este ilegal ca cei căsătoriți să aibă nume de familie diferite. Codul civil al țării, introdus în 1896, impune cuplurilor căsătorite să aibă același nume de familie și, deși nu stipulează ce nume ar trebui să adopte, în practică femeile iau numele soțului în 96% din cazuri.

Presiunea de a schimba legea a crescut în ultimii ani, scrie The Guardian.

Marukawa a declarat că opoziția sa de a permite cuplurilor să folosească nume de familie diferite nu va afecta angajamentul ei față de drepturile femeilor.

Cu toate acestea, la fel ca multe japoneze, Marukawa continuă să-și folosească numele de fată la locul de muncă și numele de familie legal în documentele oficiale.

Politicienii și comentatorii conservatori susțin că a permite cuplurilor să aibă nume de familie diferite ar dăuna unității familiale tradiționale.

Legea reflectă viziunea tradițională conform căreia căsătoriile sunt uniuni între familii, nu persoane. În perioada Meiji (1868-1912), când a fost introdusă legea, era obișnuit ca o femeie să-și părăsească familia pentru a face parte din cea a soțului ei.

Primul ministru, Yoshihide Suga, a oferit speranță activistelor atunci când a sugerat, la sfârșitul anului trecut, că este în favoarea unui sistem care să permită utilizarea a două nume de familie. Totuși, guvernul nu s-a angajat să adopte o schimbare a legii atunci când a aprobat politica de promovare a egalității de gen la finalul anului 2020.

„Acțiunea lor reflectă o lipsă tulburătoare de conștientizare a drepturilor omului și reprezintă o gândire extrem de anacronică”, a scris ziarul liberal Asahi Shimbun într-un editorial.

Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării împotriva femeilor a recomandat o revizuire a legii, afirmând că aceasta discriminează femeile. Mai mult decât atât, într-un sondaj efectuat în octombrie anul trecut, 70,6% dintre respondenți au spus că nu-i deranjează dacă cuplurile căsătorite folosesc nume de familie diferite, iar 14,4% susțin aranjamentele actuale.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii