Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Servicii financiare |
|

Ministrul Finanţelor, la şedinţa BNR unde se discută şi despre ROBOR. Indicele îşi continuă ascensiunea şi ajunge la 1,8%

Ionuț Mișa, ministrul Finanţelor Publice, participă, la şedinţa Băncii Naționale a României (BNR), unde se discută şi despre indicele ROBOR, transmite Mediafax.
Ionut-Misa-Finante-3

Domnul ministru este acum la şedinţa de la BNR. A plecat în jurul orei 10 de la minister. Până la acea ora nu se ştia exact, dacă va participa sau nu la şedinţă”, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul ministerului.

Marţi, pe 3 octombrie, Consiliul de Administraţie al BNR are şedinţă de politică monetară, unde se va discuta, printre altele despre inflaţie şi despre creşterea ROBOR.

Indicele Robor cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat marţi la 1,8%, de la 1,71% ieri. Indicele a depăşit astfel dobânda de politică monetară a BNR, de 1,75%. La începutul lunii septembrie, indicele era cotat la 0,92%, iar la începutul acestui an era de 0,87%.

Şi indicele ROBOR la șase luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a ajuns marţi la 1,89%, faţă de 1,78% cu o zi în urmă.

Ascensiunea rapidă a Robor este pusă de analişti pe seama restrângerii lichidităţii din piaţă, dar şi a anticipaţiilor inflaţioniste şi de înăsprire a politicii monetare a BNR, care se întruneşte pentru o nouă decizie astăzi. Un alt factor care a determinat creşterea dobânzilor au fost intervenţiile BNR pe piaţa valutară pentru menţinerea cursului, în condiţiile în care leul s-a menţinut stabil, în timp ce monedele din regiune s-au depreciat alert.

Creşterea ROBOR a fost mai accelerată în septembrie, după mai multe luni de stabilitate.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. El se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Reamintim că, primul ministru, Mihai Tudose, a declarat recent că:

ROBOR – aici, sincer, cred că colegii noştri de la BNR au fost un pic plecaţi de acasă. Pentru că ăsta era rolul BNR să aibă grijă să nu crească. BNR trebuie să reglementeze. Şi ar trebui să intervină”.

Nu am avut o discuţie cu Guvernatorul şi s-ar putea să am o discuţie săptămâna viitoare, pentru că chiar vreau să îl întreb pe guvernator dacă domnul Vasilescu chiar reprezintă BNR când iese cu declaraţii. Dacă vorbeşte în nume propriu, e problema domniei lui, dar să-şi pună tricou pe care să scrie privat. Dacă iese în tricou cu BNR, avem altă discuţie. Dar măcar să ştim: mai e Banca Naţională a României sau e o structură de zei care se ocupă de propria lor existenţă, foarte bună de altfel.”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii