Ministrul Finanțelor spune că acest lucru arată că investitorii au încredere în Guvernul României, iar un alt lucru bun este că „dă o stabilitate a curbei randamentului”, potrivit Digi24. Florin Cîțu mai spune că în acest an România nu va rămâne fără bani, dimpotrivă, „va rămâne un buffer considerabil pentru guvernul următor să finanțeze dezvoltarea viitoare”.
„Este managementul datoriei publice. Încercăm să avem o curbă a randamentelor cât mai pe termen lung și acest lucru fac toate țările. Un împrumut pe termen lung la arată în primul rând că investitorii străini au încredere în acest Guvern. Să împrumuți un Guvern pe 30 de ani arată încredere. În perioadă de criză și dau exemplul 2008-2009 Guvernul României atunci nu se putea împrumuta decât pe 14 zile. Nu ne dădea nimeni mai mulți bani de 14 zile. De aceea a fost nevoie de FMI”, a spus Cîțu la Digi24.
„Noi, astăzi, o țară în curs de dezvoltare, ne împrumutăm pe 30 de ani la dobânzi în scădere și finanțăm un deficit pentru care în 2008-2009 FMI a cerut să vină în țară. Noi nu facem așa, și este o premieră pentru guvernarea României și pentru multe țări din lume. Să reușești să finanțezi un deficit atât de mare fără ajutor de la instituțiile internaționale cum ar fi FMI sau Comisia Europeană”, a adăugat ministrul Finanțelor.
Florin Cîțu: Nu există niciun risc în acest an să rămânem fără finanțare
„Al doilea lucru pe care îl arată acest împrumut pe 30 de ani – îți dă o stabilitate a curbei randamentului. Este important, dă o imagine clară pentru toți care se uită la România să vadă cum arată sănătatea acestei țări. Sunt două argumente puternice pentru a face aceste împrumuturi pe termen lung”, a completat Florin Cîțu.
„Nu există niciun risc în acest an să rămânem fără finanțare. În niciun scenariu pe care l-am făcut nu avem acest risc. Din contră, după ce terminăm an va rămâne un buffer considerabil pentru guvernul următor să finanțeze dezvoltarea viitoare”, a subliniat Cîțu.