FacebookTwitterLinkedIn

Cred că este o reușită a Ministerului Energiei și a Guvernului României readucerea în discuție a listării la bursă a Hidroelectrica. Este un semnal pentru investitori și pentru piața de capital din România că Guvernul este orientat spre transparență și spre performanță în relația cu companiile de stat”, a afirmat Petcu.

Deocamdată, proiectul pentru listarea la bursă a Hidroelectrica este în dezbatere publică, a amintit el, astfel că se va putea vorbi despre listarea propriu-zisă, probabil, anul viitor.

Ministrul a arătat că investițiile în cadrul companiei continuă.

De exemplu, din estimările companiei, până la sfârșitul acestui an va fi scos la licitație contractul pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, o investiție de circa 80 de milioane de euro”, a mai spus Petcu.

Noua planificare prevede listarea a 10%, cu o treime mai puțin decât anterior

La finele lunii septembrie, ministrul preciza că statul intenționează să listeze la bursă 10% din Hidroelectrica, față de 15%, cum prevedea planul inițial din 2014.

Am modificat procentul de la 15% la 10%, dăm o hotărâre de Guvern în acest sens. Suntem într-un ritm mai accelerat. Ne interesează această listare din două perspective. În primul rând, se pune pe piață această companie pentru a avea foarte clar indicii, nu doar bursieri, dar și ceilalți indici, în permanență să vedem cum evoluează compania din punct de vedere financiar și pe piață”, a explicat Petcu.

În al doilea rând, a adăugat ministrul, toți banii din această listare rămân în companie.

„Ne dorim ca suma obținută, din estimările noastre este destul de substanțială, să fie folosită pentru dezvoltarea companiei. Această companie a fost restructurată (…) printr-o, să spunem, o renunțare a unor investiții în zona de mentenanță, modernizare, retehnologizare. Acești trei parametri sunt foarte importanți pentru că, la ora actuală, Hidroelectrica are o capacitate totală de producție de 6.400 de MW și, în realitate, nu poate să producă mai mult de 3.000 — 3.500. Înseamnă că restul de capacitate nefolosită trebuie retehnologizată, modernizată și ea să înceapă să devină, să producă și să aducă un plus de valoare companiei. Este primul nostru obiectiv”, a declarat ministrul Energiei.