Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Energie |
|

Ministrul Energiei: Din punct de vedere al stocurilor, Sistemul Energetic Naţional este în regulă

Potrivit ministrului Energiei Virgil Popescu, stocurile de gaze naturale din depozite, dar şi stocul de cărbune din termocentrale, sunt în parametri.  
Virgil-Popescu

”Este o iarnă complicată. Sunt convins că, împreună, toţi actorii din sistemul energetic naţional vom trece cu bine, în aşa fel încât consumatorii casnici, non-casnici, să nu fie tulburaţi. Din punct de vedere al stocurilor, Sistemul Energetic Naţional este în regulă, stocurile sunt în parametri, atât stocurile de gaze naturale din depozite, cât şi stocul de cărbune din termocentrale sunt exact în limitele programului de iarnă. Hidroelectrica are rezervele din lacuri în parametri normali. Din punctul acesta de vedere nu o să avem probleme în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional în această iarnă. Depozitele de gaze naturale sunt undeva la 2,23-2,24 miliarde metri cubi, e clar a început ciclul de extracţie din depozite”, a declarat miercuri ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Producţia Romgaz din acest an a crescut cu peste 20%, în timp ce producţia OMV Petrom a scăzut, a mai menționat ministrul. 

Producţia de gaze naturale a OMV Petrom a scăzut cu 11% în primele nouă luni, la 2,82 miliarde metri cubi. Complementar, producţia totală de hidrocarburi a grupului a scăzut cu 10%, la 35,97 milioane barili echivalent petrol, de la 40,09 milioane bep în primele nouă luni din 2020.

”Nu se poată să scadă producţia de gaze naturale atât de mult. Înţelegem declinul, dar pe de altă parte un declin natural trebuie să se încadreze în anumite limite, iar scăderea OMV Petrom este cu mult peste declinul natural. Înţelegem că sunt nişte distorsiuni în piaţă, înţelegem în continuare că ANRM (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, n.r.) foloseşte acel ordin de calcul al redevenţelor şi al impozitelor la preţul bursei de la Viena, ceea ce nu mi se pare normal. Suntem într-o piaţă românească, nu legăm preţul românesc de preţul burselor străine, cum nici nu legăm alte taxe şi impozite din România de preţul de referinţă ale altor state”, adaugă Popescu.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii