FacebookTwitterLinkedIn

Camera Deputaților a votat în favoarea legii PSD care anunța blocarea pentru doi ani a vânzărilor de acțiuni. Astfel, guvernul nu mai poate vinde participații la companiile de stat. Drept urmare, Hidroelectrica nu mai poate fi listată la bursă, deși începuseră procedurile necesare și fusese semnat un contract de consultanță pentru listarea unui pachet minoritar de 10%, informează Digi 24.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, inițiat de Șerban Nicolae.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că legea a fost făcută pentru capital electoral. Acesta a precizat: “Grupul parlamentar PNL a anunțat că va contesta legea la CCR. După mine, e de un populism foarte ieftin. Nu vorbim de un guvern care vrea să vândă, vorbim de un guvern care vrea, prin anumite listări și nu privatizări, să strângă bani pentru a investi cât mai mult în domeniile strategice”.

Ministrul Economiei nu crede că noua lege va reuși să treacă de filtrul CCR având în vedere că în Constituție este prevăzut faptul că guvernul se ocupă de politica economică a țării. “Guvernul deține participațiile la companiile din economia românească și guvernul decide dacă listează participații, dacă vinde sau nu. Nu poate Parlamentul să se substituie guvernului, e vorba de separația puterilor în stat”, a mai adăugat Virgil Popescu.

De la data la care va intra în vigoare noua lege, se va interzice pe o perioadă de 2 ani vânzarea participațiilor statului către bănci, societăți naționale, companii și către oricare altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută.