Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Ministrul Economiei: Avem un buget de 6,6 miliarde lei, din care 92% sunt scheme de ajutor de stat pentru companiile afectate de închideri

Bugetul Ministerului Economiei este de 6,6 miliarde lei, dintre care 92% sunt scheme de ajutor de stat pentru companiile afectate de restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii virusului.
Claudiu Nasui

Potrivit Ministrului Economiei, Claudiu Năsui, bugetul ministerului pe care îl conduce este de 6,6 miliarde de lei. În această sumă sunt cuprinse scheme de ajutor de stat pentru companiii afectate de închideri, schemele de sprijin din fonduri europene și schema pentru sectorul HoReCa.

Avem un buget de 6,6 miliarde lei din care 92% sunt scheme de ajutor de stat şi despăgubiri, cum le numesc, pentru companiile afectate de închideri care au existat în economie, ca urmare a COVID. Avem 4,5 miliarde lei pentru schemele de ajutorare pe fonduri europene, măsurile 1, 2 şi 3. Încă un miliard lei pentru schema HoReCa, care este o despăgubire de 20% din diferenţa de cifra de afaceri din 2019 şi 2020, deci practic din scăderea cifrei de afaceri în măsura în care ea a existat, şi a existat pentru majoritatea companiilor şi a firmelor din sectorul HoReCa. (…) Primeşte efectiv toată lumea pro-rata şi e foarte important de reţinut – deşi avem un miliard de lei credit bugetar, care este o sumă mare şi însemnată, avem şi mai mult 2,5 miliarde lei credit de angajament, adică ne putem întinde până la 2,5 miliarde lei şi avem toată intenţia să facem lucrul acesta”, a declarat Claudiu Năsui vineri, după discuțiile din comisiile pentru buget ale Parlamentului. 

Pe lângă acestea, programul Start-Up Nation va fi susținut în continuare.

De asemenea este bugetat şi Start-Up Nation, partea de datorie a statului care a mai rămas, avem bani şi acolo şi acesta este grosul bugetului Ministerului Economiei. Toate celelalte zone ale ministerului sunt bugetate. Ca scopuri majore pentru noul an, al ministerului, este mai ales debirocratizarea şi facerea unui mediu de afaceri în care toate companiile să fie ajutate de către stat, să nu mai trecem printr-un sistem în care politicul are influenţă ca să aleagă cine câştigă, cine pierde, cine e finanţat şi cine nu este finanţat”, a completat Năsui.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii