Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor, with a focus on covering important IT& C and Energy news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @georgiana1costea or drop me an email at georgiana.costea@forbes.ro

Tech |
|

Ministrul Digitalizării: În zece ani vom vedea o altă Românie din perspectivă digitală

România va dispune de o imagine diferită din punct de vedere al digitalizării, potrivit Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), Ciprian Teleman.  
digitalizare

Ciprian Teleman a afirmat miercuri că în zece ani va fi o altă Românie din perspectivă digitală, însă “vom vedea lucruri mult mai repede“, întrucât suntem angajați în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În zece ani vom vedea o cu totul și cu totul altă Românie din perspectiva asta digitală, însă o să vedem lucruri mult mai repede pentru că suntem angajați în acest Plan Național de Redresare și Reziliență care are niște termene – asta este, cred, cea mai bună caracteristică a PNRR-ului. Până în august 2026, de acei bani care vor fi alocați pentru digitalizare, va trebui să avem ceva. Așa că aici sunt optimist – din punct de vedere al conectivității, acoperirii cu conectivitate la niveluri superioare, la niveluri ridicate. Din punctul de vedere al interoperabilității cred că vom bifa lucruri pentru acei utilizatori pe care îi avem acum, dar asta va fi deschiderea de drum spre a integra, a include în spațiul digital și restul populației, restul economiei“, a declarat Ciprian Teleman, potrivit Agerpres.

De asemenea, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, bugetul pentru digitalizare este de aproximativ 4 miliarde de euro: “Pentru digitalizare bugetul este în jur de 4 miliarde de euro, împărțiți pe anumite categorii. Cea mai consistentă parte va merge către cloud-ul guvernamental, care înseamnă chiar întregul nor, un nucleu consistent de date integre, în mijloc însemnând un cerc periferic de centre de date ale instituțiilor publice: Justiție, Finanțe, Sănătate, Secretariatul General al Guvernului, MAI, care au date proprii la care folosesc și datele comune împreună cu celelalte instituții și care sunt interoperabile. Acesta cred că este lucrul cel mai important. Mai departe, următorul cerc periferic, al platformelor de date care să poată oferi timp rezonabil pentru beneficiari terți, seturi de date“, a mai spus ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii