FacebookTwitterLinkedIn

” (…)  sunt 100 milioane de euro în următorii doi ani pentru construcția de sere și solarii și 50 milioane de euro pentru depozitare și procesare doar pentru legumicultură și cartofi. Sigur că aici încercăm să încurajăm cooperativele și membrii cooperatori care vor avea intensitate de sprijin mai mare. Acest lucru, practic, va duce la o formă de organizare care să le permită să funcționeze pe piață, astfel încât să aibă o producție predictibilă cu niște contracte ca să le confere posibilitatea de a-și desface și de a-și vinde toată producția”, a subliniat  ministrul Agriculturii.

În ceea ce privește programul „Legume în spații protejate”, lansat anul acesta în locul programului „Tomata”, ministrul agriculturii a precizat că acesta a fost schimbat cu ajutorul asociațiilor de legumicultori.

„Am avut des întâlniri cu asociațiile de legumicultori, și cu cele mai mari și cu cele mai mici, și când am schimbat acest program și l-am dus în toamnă pentru că circuitul legislativ a fost prea lung, dar am avut și întâlniri legate de modul de organizare al legumicultorilor și cum ar ajunge ei cu produsele pe piață într-un mod cât mai echitabil și mai echilibrat. Am făcut chiar și o întâlnire cu retailerii și urmează să mai avem întâlniri între legumicultori și retaileri, în care noi, Ministerul Agriculturii să fim arbitrii, pentru că nu putem să fim altceva…”, a transmis Adrian Oros.

Potrivit reprezentanților MADR, pentru programul „Legume în spații protejate” au depus cereri până la data de 20 iulie, când s-a încheiat perioada de înscriere, 14.239 de beneficiari, pentru o suprafață de 1.532,2 hectare. Cuantumul sprijinului este 2.000 de euro/1000 mp și se referă la cei care cultivă roșii, ardei, vinete și castraveți.