FacebookTwitterLinkedIn

„ (…) În această entitate, care este un parteneriat public – privat, comitetul de coordonare este format din mediul asociativ și instituții, cu obiective clare și cu buget. Agenția va face promovare pe scheme de calitate și va garanta ca într-adevăr acele produse sunt chiar produse traditionale, produse montane sau alte produse care aparțin unor scheme de calitate”, a punctat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a specificat, totodată, că noua agenție va trebui să colaboreze cu echipa ce se va instala la Casa Unirea.

„Această agenție, care va lucra pe baza strategiei făcută împreună cu mediul asociativ, va folosi în primul rând bani europeni și va conlucra foarte bine cu noul mod de abordare al Casei Unirea. După ce vor finaliza acolo problemele administrative, litigiile, noua echipă care se va instala va cuprinde membrii selectați pe principiul guvernanței corporative și vor trebuie să lucreze cu această Agenție de Calitate și Marketing”, a completat Adrian Oros.

Guvernul a aprobat, în noiembrie 2018, înființarea Casei Române de Comerț Agroalimentar ”Unirea”, o societate comercială prin care se crea un mecanism național ce asigura achiziția, sortarea, procesarea primară, standardizarea și distribuția către rețele comerciale interne sau de export.

La momentul respectiv, autoritățile menționau faptul că entitatea se baza pe trei piloni de structurare și dezvoltare: o rețea națională în profil teritorial de clustere agricole, care integra la nivelul uneia sau mai multor Unități Administrativ Teritoriale (UAT), resursele locale de producție agricolă și servicii specifice având în structură cel puțin un centru de colectare/distribuție a produselor.

În vara anului 2019, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a dispus Corpului de control efectuarea unei verificări de fond asupra întregii activități a Casei de Comerț pentru produse agroalimentare Unirea S.A, în condițiile în care membrii Consiliului de Administrație au semnalat „grave probleme privind modul de cheltuire a bugetului alocat Casei de Comerț”.