FacebookTwitterLinkedIn

„Trebuie să avem grijă, să menținem acest echilibru, pentru că România are cele mai multe ferme, avem 830.000 de ferme, dar acestea sunt foarte polarizate. 40% din terenul agricol productiv este lucrat de 97% dintre fermieri, în ferme de sub cinci hectare. 40% din suprafață este lucrată de 0,57% dintre fermieri, cu ferme de peste 300 de hectare, avem ferme de 56.000 de hectare, de 10.000, de 30.000 de hectare, avem, probabil cele mai mari ferme din Europa, dar și cele mai numeroase și mai mici ferme din această zonă și abia 20% din teren este lucrat în ferme de familie, în ferme medii. Noi trebuie, în următoarea perioadă, să consolidăm foarte mult noțiunea de fermă de familie, încât ea să devină o fermă comercială, o fermă care să reziste pe piața provocărilor viitoare”, a precizat ministrul Agriculturii.

În plus, ministrul Agriculturii a subliniat că o altă prioritate este reprezentată de susținerea pieței locale, întrucât producătorii români, mai ales cei mici, „au o putere de negociere foarte slabă și nu reușesc întotdeauna să-și vândă produsele la prețuri avantajoase”.

În acest sens, va fi stimulată cooperativa, despre care, ministrul Agriculturii spune că este „singura soluție realistă pentru producătorii mici”.