Cautare
, Contributor

Agricultură |
|

Ministrul Agriculturii: În bugetul PNDR există 350 milioane de euro pentru sectorul zootehnic

Ministrul Agriculturii a menționat că suma alocată zootehniei în bugetul PNDR din perioada de tranziție se ridică la 350 milioane de euro, dintr-un total de 760 milioane de euro prevăzut pentru investiții în exploatații agricole.
A,Flock,Of,Sheep,In,Transhumance,,With,Some,Donkeys,,Crosses

„În Bugetul PNDR de tranziție am pus 350 milioane euro din 760 milioane euro pentru zootehnie. De aici se pot finanța inclusiv fermele de reproducție. Noi, în paralel, sigur că negociem și în Programul Național de Reziliență și Relansare (PNRR). Este unul dintre proiectele cu care negociem cu Comisia Europeană, dar nu știm care va fi rezultatul negocierilor, câte dintre proiecte, pentru ca fiecare minister ne-am dus cu mai multe proiecte”, a explicat Adrian Oros, la dezbaterea online cu tema „Industria cărnii, între realitățile românești și provocările europene”.

Adrian Oros a mai subliniat că bugetul pentru anul acesta a permis să fie continuate toate schemele de sprijin, toate măsurile din bugetul național, dar „la o intensitate mai redusă, iar în cazul ajutorului național tranzitoriu s-a ajuns undeva la 50-55% din intensitatea de sprijin pentru anul trecut.”

„Împreună cu asociațiile am decis cum anume să împărțim acești bani pe care îi aveam la dispoziție. Singura modificare pe care am făcut-o – și care a fost la cererea crescătorilor de bovine – a fost aceea să nu ne mai raportam la acea dată istorică și să facem ca banii să ajungă la fermierii care acum au animale în gospodării. De aceea, ajutorul național tranzitoriu în cazul bovinelor pare foarte mic, este foarte mic, în schimb restul banilor îi orientăm într-o schemă de sprijin de Covid, în așa fel încât banii să ajungă la fermieri care acum au numărul de animale real, de acum, nu la data din 2013. Am avut zeci de discuții cu fermierii care nu erau de acord să dăm banii pe acea dată istorică întrucât, în multe cazuri, unii în 2013 aveau animale mai puține, iar acum au mai multe și li se părea mai corect să primească pe numărul real de animale, iar unii, destul de mulți, nu mai aveau animale, chiar deloc sau aveau animale foarte puține comparativ cu 2013 și primeau în continuare acele sume. Fiind bani de la bugetul național am găsit această modalitate de a face ca banii să ajungă pe animale reale”, a punctat ministrul de resort.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii