FacebookTwitterLinkedIn

Ministerul Energiei împreună cu Asociatia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Monsson Operations, Distribuție Energie Oltenia (companie din Grupul CEZ România) și Universitatea din Petroșani, colaborează din luna mai a acestui an pentru accesarea unor fonduri care vizează reconversia profesională a minerilor.

Înființarea Academiei de Pregătire și Reconversie profesională pentru Surse Regenerabile și Distribuție a Energiei Electrice va pregăti peste 5.000 de mineri din Valea Jiului ca tehnicieni în sectorul producerii energiei eoliene și a distribuției electricității.

Centrele vor pregăti aproximativ 800 de tehnicieni pe an, în următorii 10 ani, iar între aceștia vor fi și 3.000 de specializări în distribuția energiei electrice.

„Tranziţia energetică trasată de Europa trebuie să se facă intr-un ritm în care să nu afecteze nici securitatea energetică a statelor şi nici viaţa celor implicaţi în producerea energiei pe bază de cărbune. Suntem responsabili de viitorul celor care depind astăzi de minerit. Valea Jiului este una dintre zonele incluse în Platforma pentru Regiuni Carbonifere în tranziţie şi cred că priceperile minerilor sunt uşor de transferat către sectorul energiilor regenerabile. Programul îi va pregăti avansat în domeniile electric, mecanic şi hidraulic. Acesta este poate unul dintre cele mai ample programe de reconversie profesională cu rezultate imediate: încadrarea în piaţa muncii după absolvire. Programul este gândit în maniera în care în maximum 6 luni de formare orice miner să poată lucra într-unul din parcurile eoliene din România”, a declarat Anton Anton, ministrul Energiei.

CEZ și parcul eolian de la Fântânele-Cogealac

De ce au ales cehii să investească în zona Fântânele-Cogealac? „Am găsit în zonă o combinație excelentă între condițiile eoliene și capacitatea disponibilă a rețelei de evacuare a electricității dintr-o unitate de producție de astfel de dimensiuni. Decizia s-a luat pe baza mai multor criterii, precum calitatea proiectului, cadrul legislativ atrăgător introdus de autoritățile române la acea vreme, entuziasmul general al Europei de a diversifica sursele de producție a energiei și, nu în ultimul rand, încrederea acționarului nostru în potențialul pieței din România. (…) România a fost un laborator de dezvoltare pentru afacerea noastră, iar acum servește drept sursă de inspirație și pentru companiile din portofoliul CEZ din alte țări”, spune Ondřej Šafář, Country Manager CEZ Group în România, grup prezent în România prin nouă companii – Distribuție Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO România, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și TMK Hydroenergy Power.

Citește și: CEZ: Toate turbinele sus!