Cautare
, Forbes Staff

Afaceri |
|

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat: Legea prevenirii a fost promulgată de Președintele României

Legea prevenirii, potrivit căreia companiile vor primi mai întâi avertismente de la autorităţile cu atribuții de control pentru remedierea neregulilor, a fost promulgată de Președintele României, potrivit ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
 aboneaza-te
klaus iohannis

Următoarea etapă în aplicarea Legii prevenirii este dezvoltarea, de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a portalului dedicat informării publice, pe care autoritățile cu atribuții de control, constatare și sancționare a contravențiilor au obligația să elaboreze și să difuzeze materiale documentare și ghiduri. De asemenea, aceste autorități au obligația să aloce, pe pagina de internet proprie, secțiuni special dedicate informării publice, care vor cuprinde drepturile și obligațiile persoanelor care sunt supuse activităților de control, precum și atribuțiile autorităților care constată contravențiile și aplică sancțiunile.

Contravențiile și modelul planului de remediere care se anexează procesului-verbal de constatare a contravenției şi de aplicare a sancțiunii, se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului, care este inițiată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. MMACA lucrează, în această perioadă, la proiectul de Hotărâre de Guvern, care va fi supusă  spre adoptare de către Executiv în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I a Legii prevenirii.

 

Legea prevenirii intră în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Contravențiile care vor fi introduse în lege la propunerea experților din 17 ministere cu atribuții de reglementare și control sunt din domeniile fiscal, legislația muncii, agricultură, turism, ape și păduri,  protecția mediului, comunicații, educație, protecția consumatorului, administrației locale, afacerilor interne.

Linia de demarcație a contravențiilor care vor intra sub incidența legii și acele fapte care nu vor putea beneficia de prevenire din cauza gradului de pericol ridicat pe care îl prezintă, va fi stabilită de fiecare minister în parte.

Proiectul Legii Prevenirii a fost lansat în dezbatere publică în data de 30.03.2017 iar în data de 18.05.2017 a fost aprobat în Guvern. În iunie-noiembrie proiectul a primit avize favorabile în comisiile de specialitate ale Senatului României și Camerei Deputaților.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii