FacebookTwitterLinkedIn

Practic, anul viitor numărul lucrătorilor străini pe piața locală a forței de muncă va fi de 25.000, față de 30.000, număr înregistrat în 2020.

„Decizia de reducere a contingentului pentru anul viitor a fost luată în baza ultimelor date transmise de către Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), care au indicat o scădere a numărului de avize de angajare/detaşare emise pentru cetăţeni străini în primele 10 luni ale acestui an. Astfel, dacă în perioada 01.01 – 30.10.2019 IGI a emis 23.526 de avize de angajare/detaşare, până în luna octombrie a anului curent numărul documentelor emise în acest scop a scăzut cu aproape 6.000, fiind eliberate în total 17.578 de avize”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Muncii remis la redacție.

Un alt motiv care a stat la baza deciziei de reducere a contingentului de lucrători străini nou-admişi a fost faptul că, începând din acest an, angajatorii sunt exceptaţi de la obligaţia obţinerii avizului de angajare în cazul angajării cetăţenilor din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia, cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum nouă luni într-un an calendaristic.