FacebookTwitterLinkedIn

În urma sesiunii suplimentare, Ministerul Finanţelor a plasat obligaţiuni benchmark în valoare de 353,65 milioane lei. Valoarea anunţată a licitaţiei a fost de 300 milioane lei.

Marţi, două bănci au oferit o finanţare de 30 milioane lei, exact cât suma atrasă de stat, după ce, luni, cele opt bănci participante la licitaţie au oferit 678,8 milioane de lei, dublul sumei cerute de stat.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,5%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 3,31%, iar cel mediu, de 3,30% pe an, potrivit datelor BNR.

Licitaţia vine după un eşec total la licitaţia precedentă, de joi, când Ministerul Finanţelor a încercat să vândă obligaţiuni de 600 milioane lei scadente în 25 februarie 2019, însă a decis să respingă toate ofertele băncilor, care au cerut dobânzi considerate prea mari.

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru februarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,9 miliarde lei, din care 1,8 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga câteva sute de milioane de lei prin licitaţii suplimentare.