FacebookTwitterLinkedIn

Ministerul Finanțelor Publice a demarat o verificare în ceea ce privește persoanele care au beneficiat de șomaj tehnic. Acestea ar trebui să figureze în sistemul național de sănătate ca asigurați, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al MFP, din punct de vedere al legislaţiei fiscale şi al modului de completare a Declaraţiei 112, acest scenariu nu ar trebui să existe. Toți cei care au primit șomaj tehnic ar trebui să apară aca asigurați în sistem având în vedere că pentru indemnizaţia de şomaj acordată potrivit OUG nr. 30/2020 se datorează CASS, iar persoanele beneficiare ale indemnizaţiei rămân în continuare asiguraţi.

Cu toate acestea, dacă nu au fost completate corect formularele de înregistrare 112, atunci pot exista erori în sistem. Prin urmare, Ministerul Finanțelor Publice informează:

“În ipoteza în care au apărut, însă, şi erori de înregistrare a persoanelor asigurate din cauza completării greşite de către angajatori a formularului 112, acesta trebuie corectat prin depunerea declaraţiei rectificative. Pentru clarificarea tuturor acestor aspecte, având în vedere reglementările din legislaţia sănătăţii cu privire la calitatea de asigurat, este necesar şi punctul de vedere al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ca autoritate competentă”.