FacebookTwitterLinkedIn

Veniturile bugetului general consolidat au depășit 176 de miliarde de lei, fiind cu peste 20 de procente mai mari decât cele încasate în aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, rezultat este influențat de raportarea la datele din 2020, an marcat de debutul pandemiei, când între lunile martie și mai România se afla în stare de urgență, iar majoritatea activităților economice erau oprite, transmite Rador.

Influențe pozitive asupra veniturilor au avut și redresarea indicatorilor economici, dar și recuperarea parțială a unor categorii de venituri, în special contribuții de asigurări și TVA, explică specialiștii ministerului.

Pe de alta parte și cheltuielile bugetului general consolidat, care au depășit 210 miliarde de lei în primele șase luni din 2021, au crescut în termeni nominali cu aproape 10 procente, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Dintre acestea, cheltuielile de investiții au fost cu 5,23 de miliarde de lei mai mari, iar plățile cu caracter excepțional, generate de pandemia COVID-19 au fost de peste opt miliarde.