FacebookTwitterLinkedIn

România, lider în Uniunea Europeană la creșterea deficitului guvernamental în primul trimestru

„Referitor la comunicatul Eurostat privind deficitul bugetar în trimestrul I 2017 pentru România facem următoarele precizări: Valoarea comunicată de 3,2% din PIB este calculată pe baza soldului ESA ajustat sezonier, reflectând componenta de trend a deficitului bugetar înregistrat în trimestrele anterioare din 2016, și raportată la PIB din trimestrul I, trimestru în care PIB înregistrează de obicei cea mai redusă valoare nominală din cele 4 trimestre ale anului. În 2016 PIB în trimestrul I a fost de 146,4 miliarde de lei în timp ce valoarea cea mai ridicată a PIB-ului trimestrial s-a înregistrat în trimestrul IV de 228,9 miliarde de lei”, susțin reprezentanții Finanțelor.

De asemenea, în datele publicate de Eurostat se observă că același indicator a înregistrat un maxim de 3,6% din PIB în trimestrul al doilea al anului trecut, în timp ce valoarea înregistrată în primul trimestru al anului trecut a fost de 3,1% din PIB, au mai declarat reprezentanții Finanțelor:

„Raportat la perioada comparabilă din 2016 (trimestrul I) se observă că deficitul bugetar a crescut doar marginal cu 0,1 puncte procentuale la 3,2% din PIB, ceea ce sugerează că ținta de deficit pentru finalul anului 2017 este în program.”

Deficitul guvernamental din România a crescut cel mai mult din rândul statelor membre, cu 1,3 puncte procentuale

În Uniunea Europeană și în zona euro, deficitul guvernamental a scăzut cu 0,2 puncte procentuale, în primul trimestru al acestui an, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut. În România, deficitul guvernamental a crescut cel mai mult din rândul statelor membre, cu 1,3 puncte procentuale, de la un deficit de 1,8% din PIB în trimestrul al patrulea al anului trecut, până la un deficit de 3,2% din PIB, în primul trimestru al acestui an.

Deficitul guvernamental al României a fost în primul trimestru al acestui an de trei ori mai mare decât cel din UE (1% din PIB), iar în rândul statelor membre UE doar Franța a avut în primele trei luni ale acestui an un deficit guvernamental mai mare decât cel al României (3,3% din PIB).

În schimb, în perioada cuprinsă între trimestrul patru 2016 și primul trimestru al acestui an, datoria guvernamentală a crescut atât în UE, cu 0,5 puncte procentuale, cât și în zona euro, cu 0,3 puncte procentuale, dar a scăzut cu 0,4 puncte procentuale în România, de la 37,6% din PIB până la 37,1% din PIB.

România se numără de altfel printre statele membre UE cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale, fiind devansată doar de Estonia (9,2% din PIB), Luxemburg (23% din PIB), Bulgaria (28,6% din PIB) și Danemarca (36,7%). Conform datelor Eurostat, datoria guvernamentală a României este mult sub media din UE de 84,1% din PIB și din zona euro de 89,5%.