Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Ministerul Agriculturii va aloca 20 de milioane euro, bani de la UE, pentru construcția de rețele de internet la sate

sate.jpg
Agenția Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a identificat un număr de 1.546 de localități la nivel național care nu au internet, pentru aceste „zone albe” urmând să fie alocate din fonduri europene și de la buget sub formă de ajutoare nerambursabile 20,24 de milioane de euro, pentru un număr estimat de 120 de proiecte, prin intermediul Ministerului Agriculturii, informează Media Expres.

Potrivit unui articol publicat pe site-ul www.fonduri-structurale.ro, banii vor fi alocați numai pentru companii din categoria IMM, sub forma de ajutoare „de minimis” (ajutoare nerambursabile), suma maximă pentru un beneficar fiind de 200.000 de euro, iar un beneficiar nu va putea solicita finanțarea mai multor proiecte. Ghidul solicitantului este în consultare pe site-ul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și de Pescuit.

Banii se vor da pentru construcția de rețele cu o viteză de minimum 1Mbps partajat pentru persoane fizice, respectiv 4Mbps partajat pentru persoane juridice. Banii vor putea fi folosiți pentru construcția sau modernizarea rețelelor de comunicații electronice de acces (rețele numite în engleză „last mile”, care conectează abonatul la internet în acest caz) și construcția rețelei de distribuție (rețeaua denumită în telecomunicații „backhaul”, care face legătura între „last mile”, utilizatorul final, și punctele de acces la internetul global). Scopul final este „asigurarea funcționalității buclei locale”.

Site-ul precizează dar fără a cita care din ce sursă provine informația, că „se intenționează ca în luna februarie a anului curent să fie lansată sesiunea de depunere a proiectelor în vederea obținerii finanțării nerambursabile, contractarea urmând a fi finalizată până la 30 iunie 2014”, notează Media Expres.

Deși pare ciudată finanțarea rețelelor de comunicații prin Ministerul Agriculturii, explicația este că măsura face parte dintr-un plan denumit „Investiții privind infrastructura de broadband în spațiul rural”, parte din Programul Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013. Programul este organizat pe mai multe Axe, alocarea de fonduri pentru internet fiind cuprinsă în Axa III – „Îmbunătățirea calității vieții în zonele rurale și diversificarea economiei rurale”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii