Cautare
, Staff

ForbesLife |
|

MiniArtShow, o poveste despre copii și teatru

„MiniArtShow by Ioana Ginghină" s-a născut din dorința Ioanei de a-i oferi copilului său activități creative, prin care acesta să crească acumulând povești. Proiectul s-a dezvoltat într-o școală de teatru, spectacole de teatru și pune pe scenă singurii actori importanți din viața unui om: copiii.
_DSC6680

Ioana, cum te găsește anotimpul rece?

Toamna mă găsește plină de energie. Ador acest anotimp, este anotimpul în care m-am născut, îmi plac temperaturile, culorile și speranța care se naște la fiecare început de drum.

Când eram copil școala începea toamna, apoi actriță fiind, stagiunea începea tot toamna, iar la MiniArtShow proiectele se nasc tot toamna.

În 2012 ai pornit pe drumul educației, construind ceea ce astăzi se numește „MiniArtShow by Ioana Ginghină”. Povestește-mi, te rog, despre începuturi, conceperea acestui proiect și despre motivațiile care te-au condus în această direcție.

În acel timp, nu existau pe piață proiecte pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani. Eu la vremea aceea aveam un copil de 3 ani și eram disperată fiindcă nu puteam merge cu el la activități culturale. Astfel că am creat eu un mediu de educație alternativă timpurie, unde să poată socializa și învăța în același timp.

Lucrez în proiecte pentru copii, încă din anul doi de facultate și mă fascinează această perspectivă educativă pentru cei mici. Am plecat la drum cu un SRL ca bază legală, alături de o colegă, apoi am început să facem spectacole în spații neconvenționale, combinate cu atelier pentru cei mici.

Cum a evoluat proiectul de atunci și până astăzi? Te simți mulțumită?

Proiectul a evoluat foarte mult. Între timp produc spectacole de teatru pentru întreaga familie și când spun asta, chiar le gândesc cu mesaje și pentru adulți, nu doar pentru copii.

Apoi am o școală de teatru, care se dezvoltă foarte frumos, organizez evenimente pentru companii, am deschis și un ONG „MiniArtShow by Ioana Ginghină”, prin care am făcut trei proiecte : „Tradiții, basme și eroi de la noi”, „Vreau la teatru” și „Brave Kids”.

Sunt chiar mândră să vă spun că „Brave Kids” va avea un proiect pilot în România. În 2018, copii din patru țări vor veni la București pentru a colabora și pentru a realiza un spectacol împreună, prin metoda „kids teach kids”, instruiți de un trainer român si unul polonez. Este un proiect la care eu am participat cu copiii mei de la actorie acum un an, în Polonia și mi-am dorit să-l aduc și în România.

De ce te-ai orientat înspre teatrul pentru copii și nu cel pentru adulți?

Așa mi-a fost destinat. Încă din studenție am colaborat cu „Teatrul pentru copii Ion Creangă” și, prin prisma acestuia, am luat contact cu multe proiecte culturale pentru copii. Pot spune că nu am ales eu, ci mi-a fost dat să mă îndrept spre această nișă de public, copiii.

Educația timpurie este unul dintre obiectivele voastre, iar pentru a-l atinge programul vostru implică diverse activități. Despre ce este vorba?

Cum spuneam, avem spectacole de teatru, pe care le jucăm în diverse săli de teatru, avem școala de teatru cu o programă atent gândită pentru a dezvolta personalitatea copiilor și, nu în ultimul rând, spectacolele senzoriale 0-5 ani, la care am dat de curând startul, după o pauză de un an.

Toate acestea au fost gândite de profesioniști, nu doar de actori și de regizori, dar și de psihologi, pentru ca fiecare mesaj pe care îl dezvoltăm la MiniArtShow să fie înțeles și asimilat de copil.

Apoi, prin proiectele Asociației „Miniartshow by Ioana Ginghină”, am ajuns la copiii din mediile defavorizate cu aceste produse culturale, la care, în mod normal, ei nu au acces. Asta mi-am dorit de la bun început, când am gândit proiectul MiniArtShow am vrut să ajung și la copiii mai puțin norocoși, să lucrez cu ei și să le pot oferi spectacole, distracție prin teatru și creativitate.

Motto-ul vostru spune că „Bebelușul este o persoană”. Ce învață un bebeluș de câteva luni din activitățile pe care le puneți la dispoziție?

Spectacolele senzoriale, pe care le-am gândit și pentru copiii de câteva luni, sunt interactive, colorate și presărate cu activități care implică simțurile. Copiii nu sunt spectatori, sunt parte din spectacol, fac parte din decor, sunt alături de noi pe scenă și participă la jocurile propuse de actori.

Este cunoscut faptul că un copil până la vârsta de 6 ani învață inconștient, deci doar prezența lui în acest cadru va fi educativă. Spectacolele sunt gândite pe 6 teme diferite și astfel cei mici intră în contact cu diferite jocuri, materiale, povești, culori, emoții. Recomand părinților să participe de mai multe ori la un spectacol senzorial, chiar dacă l-au mai văzut, pentru că bebelușii de 0-36 de luni învață extrem de ușor în acest fel.

Cum contribuie teatrul la dezvoltarea unui copil?

Teatrul este un cumul de arte; înseamnă povestea, costumele, decorul, regia, ilustrația muzicală, coregrafiile, iar copilul intră în contact cu toate aceste arte.

Din păcate, copiii din ziua de azi nu au parte de joacă creativă. Spectacolul și/sau școala de teatru îi învață că o poveste sau o emoție poate fi spusă în mai multe feluri, iar ei devin astfel mai deschiși și mai înțelepți atunci când vine vorba de a trage concluzii. Realizează că fiecare problemă are mai multe moduri de rezolvare. Este extraordinar ceea ce descopăr alături de ei la orele de actorie.

Ce apreciezi cel mai mult la copii care trec prin atelierele voastre?

Îmi place foarte mult să lucrez cu copiii. Pe lângă sinceritate, au o candoare pe care, din păcate, noi adulții nu o mai avem. Iartă repede, găsesc soluții la probleme și nu caută vinovați. Învăț foarte multe de la ei, sunt un altfel de om datorită lor. Am învățat de la ei că timpul nu merită pierdut pe nimicuri. Dacă avem o pauză, hai să ne jucăm.

Cum se pregătește MiniArtShow pentru toamna și iarna celor mici?

 MiniArtShow începe stagiunea de teatru la Teatrul Elisabeta, cu două spectacole programate în noiembrie, „Alice in Wonderland” pe 4 noiembrie și „Dănilă Prepeleac” pe 18. Apoi din acest weekend am dat startul spectacolelor senzoriale, pentru copiii mai mici de 0-5 ani.

Ne așteaptă o perioadă cu multe evenimente, despre care puteți găsi detalii pe site-ul nostru www.miniartshow.ro sau pe pagina noastră de Facebook/MiniArtShow.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii