Cautare
, Contributor

Forbes.com

Travel |
|

Milionarul care a renunțat la Bursă pentru turism

ancuta.jpg
Cunoscut drept fondator al Bursei Monetar - Financiare şi de Mărfuri din Sibiu (Sibex), cu 18 ani în urmă, Teodor Ancuța a părăsit de anul trecut postul de preşedinte al acestei instituţii. Acum, pe Ancuța îl poți găsi cu la «Casa Turiştilor VitalHotel» din Păltiniș. Dar nu în calitate de client, ci de proprietar, deoarece principala sa preocupare a devenit proiectul turistic pe care îl derulează la Păltiniş, prima staţiune montană din România (1894) şi, totodată, situată la cea mai înaltă altitudine (1.450 m).

Obosit, dar mulțumit de ce a realizat, sibianul prezent și anul acesta în Top 500 Miliardari afirmă că a lăsat pe locul doi fabrica de mezeluri „Hamba“, unde este acționar, turismul fiind noua sa iubire. „Vă place cum arată complexul? Credeam că nu o să fim gata la timp și recunosc că nu prea am dormit în ultimele nopți pentru ca totul să fie de nota zece”, spune el, în timp ce își freacă mâinile.

Chiar dacă pare lipsit de modestie, datele îi dau dreptate, având în vedere că una dintre cele mai importante investiţii din ultimii ani în infrastructura turistică în staţiunea Păltiniş a fost realizată de el prin intermediul companiei Păltiniş SA. E drept, Ancuța a beneficiat de un proiect pe fonduri europene, iar compania condusă de el a investit peste patru milioane de euro în modernizarea complexului. Din această sumă, 7,8 milioane lei (circa 1,7 milioane de euro) au reprezentat banii de la UE. Lucrările au durat circa 20 luni şi s-au axat pe mărirea capacităţii de cazare şi modernizarea hotelului, în urma investiţiei fiind înfiinţate şi alte 30 noi locuri de muncă.

„Toată investiţia s-a bazat pe tradiţie şi modernism. Am folosit în special materiale tradiţionale, cum sunt piatra, lemnul şi fierul forjat, care au fost îmbinate cu elementele moderne folosite în dotările bucătăriei, în sălile de conferinţe sau în SPA. Lucrările au fost executate sub directa coordonare a designerilor care au realizat şi hotelul Hilton din Sibiu. Sigur că această investiţie nu s-ar fi putut realiza dacă nu am fi beneficiat de fonduri europene, care ne scutesc, practic, de plata lunară către bănci a unei sume de 16.000-17.000 euro”, a mai spus proprietarul hotelului.

Odată cu turul de onoare și cu cifrele investiției, Ancuța dezvăluie și „bijuteria” hotelului, oaza de relaxare realizată la parterul hotelului. Dotat cu piscină, jacuzzi, trei saune (bio-saună, saună infraroşie şi saună uscată), baie de aburi, două săli de relaxare cu paturi ergonomice încălzite, sală de fitness, masaj şi salină, SPA-ul reprezintă remediul perfect după o zi pe pârtie, după cum spune fostul șef al Bursei sibiene.

Dar afaceristul nu mizează doar pe turismul de divertisment, ci și pe cel medical. Ancuța îl citează pe marele academician C.I. Parhon, care recomanda aerul de la Păltiniş în tratarea afecţiunilor glandei endocrine şi nu numai sunt îndreptățite. Mai mult, în perioada comunismului, aerul de la Păltiniş era renumit, pe lângă tratarea problemelor endocrinologice, şi pentru afecţiuni ale sistemului nervos (oboseală, astenie, surmenaj) și boli respiratorii (silicoză). „Turiştii pot veni la Păltiniş nu doar pentru sporturi de iarnă şi drumeţii, ci şi pentru a redescoperi efectele aerului puternic ionizat recomandat în trecut la tratarea afecţiunilor endocrinologice, respiratorii sau neurologice”, afirmă Ancuţa, cu abilitatea unui agent de turism.

Sibianul susţine că investiţiile sale vor continua, de această dată în infrastructura de divertisment. „Ne-am propus să continuăm investiţiile în Păltiniş şi să construim un salon de bowlling cu patru piste şi dotări de ultimă oră, un club de biliard, tenis de masă şi alte modalităţi de distracţie pentru turişti”. Şi această nouă investiţie urmează să beneficieze de fonduri europene. „Am depus la Agenția de Dezvoltare Regională Centru o documentaţie şi dacă proiectul va fi aprobat, vom demara imediat lucrările”, a adăugat el. Societatea condusă de omul de afaceri sibian îşi mai propune să realizeze şi un teren de minigolf, o pârtie de schi sintetică și o tiroliană.

„Toate aceste proiecte necesită mulţi bani, dar ne-am gândit să facem o majorare de capital, căutăm să atragem lângă noi alţi investitori privaţi, pentru că, în loc să plătim băncilor dobânzi, mai bine găsim parteneri cu care să investim. Sigur că ne aflăm în criză, dar acum este cea mai bună ocazie de a face investiţii profitabile pe termen lung”, a încheiat Ancuţa, care se gândește la potențialul turistic al stațiunii în condițiile în care și administraţia locală are un plan de dezvoltare a Păltinişului. Este vorba despre 51 de km de pârtie (42 de pârtii), cu cinci instalaţii de transport pe cablu, dintre care un telescaun cu şase locuri, noi locuri de cazare şi parcare, trasee de drumeţie, de ciclism sau tiroliene şi o finanţare iniţială de 44 de milioane de euro. Iar obiectivul de a transforma, în următorii ani, Păltinişul în staţiunea numărul unu din România este asumat, alături de Teodor Ancuța, și de asocierea formată din CJ şi consiliile locale Sibiu şi Poplaca.§

MIZA ȘI PE TEAMBUILDING

Casa Turiştilor VitalHotel dispune de 200 de locuri de cazare, în 88 de camere: 3 single, 17 duble matrimoniale, 55 duble twin, 3 garsoniere studio şi 10 family suite. De asemenea, au fost realizate două săli de conferinţe, de câte 120 locuri, capacitatea restaurantului a fost crescută la 300 locuri, la care se adaugă alte 40 locuri pe terasă şi 30 în salon. Casa Turiştilor VitalHotel mai beneficiează de un Cafee Lounge cu mese de biliard, sală de fitness şi Kidsclub, amplasat într-un spaţiu generos de joacă dotat cu jocuri (console WII) şi jucări.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii