Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Milioane de frigidere

Levent_Çakıroğlu_-_CEO_Arçelik_Durable_Goods_President_of_the_Koç_Group_(1).jpg
O investiţie de 24 de milioane de euro, finalizată în mai puţin de un an, creşte capacitatea de producţie a companiei Arctic cu 25%. Miza pentru vânzarea produselor o reprezintă însă exporturile.

Grupul Arçelik, controlat de familia Koç, una dintre cele mai bogate din Turcia a finalizat recent o investiţie semnificativă într-o nouă linie de producţie la fabrica Arctic din Găești. Investiţia s-a ridicat la 24 de milioane de euro, dintre care 10,2 milioane de euro au venit de la Guvern ca ajutor de stat. Levent Çakıroğlu, preşedintele Diviziei de Produse de Folosinţă Îndelungată în cadrul Koç Holding şi directorul general al Grupului Arçelik, prezent la inaugurarea noii linii de producţie, a spus că în urma acestei investiţii Arctic Găeşti devine cea mai mare fabrică producătoare de frigidere din Europa.

De asemenea, Levent Çakıroğlu a mai spus că „investiţia din România este una dintre cele mai mari din anul acesta. Echipa de aici a finalizat chiar înainte de termen investiţia. Această nouă linie ne va permite să mărim flexibilitatea, vom fabrica diverse tipuri şi mărimi de frigidere şi vom aplica toate tehnologiile – no frost sau semi-no frost. Este foarte important pentru o fabrică să poată avea această caracteristică”. Directorul Arçelik a spus că rentabilitatea acestei investiţii este foarte bună fiindcă statul român va primi, în următorii 5 ani, prin taxe şi impozite, 11,5 milioane de euro.

Compania Arctic mizează în continuare pe exporturi, 85% din producţie mergând către mai multe pieţe, precum cele din Turcia, Polonia, Spania, Franţa, Germania şi Africa de Sud. “Piața românească va creşte, are un potenţial foarte mare, dar cea mai mare creştere va veni din export”, mai spune directorul Arçelik.

Sfatul lui pentru companiile care vor să se axeze pe exporturi şi să aibă rezultate precum Arctic este să dezvolte foarte mult partea de cercetare-dezvoltare şi să investească în inovaţie, indiferent de sectorul de activitate.

De altfel, de la preluarea Arctic de către Arçelik, capacitatea de producţie a crescut de la 300 de mii de unităţi la 2,5 milioane de unităţi pe an, cifra de afaceri a crescut de cinci ori, ajungând la 272 de milioane de euro, iar ponderea veniturilor din export a crescut de la 24% în 2003 la 85% în 2012.

Arctic şi-a consolidat poziţia de lider pe piaţa locală şi în 2013, cu o cotă de piaţă de 36%, ca urmare a evoluţiei mărcilor Arctic şi Beko. În urma acestei investiţii, la Găeşti, urmează să fie create 572 de noi locuri de muncă directe, în următorii cinci ani, şi încă 400 de locuri de muncă la furnizorii cu care lucrează compania.

Arçelik, care face parte din Grupul Koç, clasat printre primele 250 de companii de la nivel mondial, are aproximativ 25.000 de angajați la nivel global şi 14 unități de producție în Turcia, România, Rusia, China şi Africa de Sud. Compania furnizează produse şi servicii în peste 100 de ţări, având birouri de vânzări și marketing în 23 țări și 10 branduri (Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, Elektrabregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Defy şi Altus).

Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice al Universităţii din Ankara şi al unui masterat în cadrul Universităţii din Illionois, Levent Çakıroğlu a deţinut funcţii atât în sistemul public, în cadrul Ministerului de Finanţe, şi mai apoi în sistemul privat.

S-a alăturat grupului Koç, în 1998, şi ,ţinând cont de vasta sa experienţă, le-a recomandat tinerilor în primul rând, să fie deschişi la schimbare, apoi să încerce să înţeleagă dinamica globală, deci să comunice. Directorul Arçelik îi sfătuieşte pe tineri să citească mult, să îşi dorească să înveţe, inclusiv din experienţa managerilor, dar şi de la colegi pentru a evolua mai rapid, să aibă, de asemenea, grijă de sănătatea lor mentală şi fizică şi să nu se teamă de multă muncă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii