Cautare
, Contributor

Social Media Coordinator

Lideri |
|

Miliardarul Zilei: William Barron Hilton

William_Barron_Hilton.jpg
Barron Hilton, fiul fondatorului imperiului hotelier Hilton, a condus compania spre industria jocurilor de noroc şi a fost unul dintre primii din industria hotelieră care au folosit tehnica înţelegerilor de tip leaseback.

Fostul fotograf al marinei din al doilea război mondial şi-a început cariera în industria hotelieră ca liftier la hotelul El Paso Hilton, deţinut de tatăl său, Conrad N. Hilton.

Iniţial, Barron Hilton a rezistat tentaţiei de a urma paşii tatălui şi a fondat Carte Blanche Credit Card, Air Finance Corporation şi AFL's LA Chargers, conform forbes.com. Barron s-a întors însă la Hilton Hotels, al cărui preşedinte şi CEO a fost numit în 1966. Când Conrad a murit în 1979, Barron a devenit noul preşedinte al consiliului director.

Filozofia fondatorului lanţului hotelier Hilton

Conrad Hilton a cumpărat un mic han din Texas în 1919. Din acea achiziţie s-a dezvoltat Hilton Hotels Corporation. Conform answers.com, filozofia sa despre industria hotelieră era că niciun hotel nu ar trebui construit decât dacă există o nevoie pentru el. De indată ce nevoia era identificată, locaţia trebuia aleasă şi construirea hotelului trebuia să fie finanţată într-un mod conservativ. Fiii lui Conrad Hilton, William Barron şi Eric, l-au urmat în afaceri.

Tehnica înţelegerilor de tip leaseback

Barron a fost unul dintre primii oameni de afaceri care au folosit tehnica înţelegerilor de tip leaseback. În 1975, compania a vândut jumătate din capitalul a şase hoteluri, dar a continuat să managerieze proprietăţile în schimbul unui procentaj din încasări şi din profitul brut. Acesta a fost una din primele înţelegeri leaseback din industria hotelieră. Barron a primit 83 de milioane de dolari în urma înţelegerii, pe care i-a folosit pentru a cumpăra înapoi 20% din acţiuni, ceea ce s-a dovedit a fi o achiziţie inspirată, pentru că preţul acţiunilor a crescut de şapte ori.

Creşterea din sectorul hotelier al imperiului Hilton a provenit de la extinderea numărului de hoteluri francizate. Strategia sa de a deţine complet foarte puţine proprietăţi a fost ulterior imitată de celelalte companii hoteliere.

Strategia „priveşte şi aşteaptă”

În anii 1980, Hilton şi-a vândut mare parte din acţiuni atunci când toţi ceilalţi din industrie construiau. În timp ce alte lanţuri hoteliere dezvoltau noi formate, el a privit şi a aşteptat. Unii critici l-au considerat mult prea conservativ, dar aşteptarea lui a avut rezultate. Când a văzut care dintre noile formate aveau succes, el a dezvoltat produse proprii similare. Această strategie a dus la creşterea valorii acţiunilor companiei.

Jocurile de noroc

Barron Hilton era foarte interesat să facă din jocurile de noroc o parte a imperiului Hilton, Hilton Hotels fiind prima companie cotată la bursa din New York care a intrat în industria jocurilor de noroc. Fiind un jucător de poker pasionat, Hilton a vrut să crească implicarea companiei în această industrie. În 1985,  i-a fost refuzată licenţa pentru Atlantic City de către Comisia de Control a Cazinourilor din New Jersey, atunci când au fost descoperite legături cu crima organizată. Condorm answers.com, comisia a susţinut că relaţia de 13 ani pe care o avea Hilton cu Sidney Korshak, un avocat din Chicago asociat cu personaje din crima organizată, a fost principalul motiv pentru care i-a fost refuzată acordarea licenţei. Hilton investise deja 320 de milioane de dolari în construcţia cazinoului, „cea mai mare acţiune din istoria lanţului hotelier”, conform raportului anual din 1984, aşa că i-a vândut proprietatea nou construită lui Donald Trump. În 1984, Hilton a încheiat relaţiile cu Korshak, pentru că era clar că acesta era un obstacol în obţinerea licenţei din Atlantic City. În 1991, Hilton a obţinut într-un final permisiunea de a conduce un cazino în Atlantic City.

Alegerea succesorului

În anii 1990 a apărut problema alegerii unui succesor. David, fiul lui Hilton şi şeful operaţiunilor Flamingo Hilton din Las Vegas, era o variantă. Fratele său, Eric, care conduce dezvoltarea imobiliară pe plan internaţional a companiei, era de asemenea o variantă. Cu toate acestea, în 1996, Stephen Bollenbach, fostul director financiar al Walt Disney Co., a fost numit CEO-ul Hilton Hotels, devenind astfel primul CEO din afara familiei din istoria companiei. „Fortune” scria despre noul job al lui Bollenbach „Leneş şi indecis, Hilton a rămas la numele său în industria hotelieră şi în cea a jocurilor de noroc, în timp ce rivali precum Marriott sau Promus şi-au extins rapid francizele şi profitul. Bollenbach va genera creştere în industia hotelieră, o industrie care îşi revine rapid.”

În 2007, Barron Hilton a vândut Hilton Hotels firmei Blackstone pentru 26 de miliarde de dolari, din care a obţinut personal 800 de milioane de dolari. Acum se concentrează pe filantropie, pilotat şi pescuit. În 2007, a donat 97% din averea personală fundaţiei Conrad N. Hilton Foundation, condusă de fiul său Steven. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii