FacebookTwitterLinkedIn

După ce a fost studentul lui Benjamin Graham la Columbia Business School, Buffett s-a oferit să lucreze gratis la parteneriatul de investiții al fostului său profesor, Graham-Newman Corporation. Dar, așa cum declară Buffett pentru forbes.com, „m-a respins fiindcă eram supraestimat”. Doar după ce l-a bătut la cap câțiva ani, Graham a a fost de acord să-l accepte pe Buffett în 1954.

Când Graham s-a retras doi ani mai târziu, Buffett s-a întors în Nebraska pentru a-și lansa propriul parteneriat. În 1962, Buffett a început să cumpere acțiuni în compania de textile numită Berkshire Hathaway, compania servind și astăzi ca faimosul agent de investiții al lui Buffett.

Cu toate acestea, Warren Buffett declară pentru forbes.com că cea mai mare greșeală din cariera sa a fost chiar achiziționarea Berkshire Hathaway.

Toată lumea presupune că decizia lui Buffett de a cumpăra Berkshire Hathaway a fost o lovitură de geniu tipică lui Buffett. Nimic mai fals.

Buffett observase un model în tranzacțiile acțiunilor Berkshire: atunci când compania vindea o fabrică ce nu funcționa la capacitate maximă, folosea profitul pentru a cumpăra înapoi acțiunile, ceea ce creștea temporar prețurile acțiunilor. Strategia lui Buffett era să cumpere acțiunile Berkshire de fiecare dată când compania vindea câte o fabrică și apoi să-i vândă companiei înapoi acțiunile pentru un profit mic.

Dar apoi a intervenit ego-ul său. Buffett și CEO-ul Berkshire au avut o înțelegere pentru prețul ofertei. Dar când a primit pe mail oferta, Buffett a observat că prețul ofertei CEO-ului era cu 1/8 puncte mai mic decât cel hotarât anterior.

Luând oferta ca pe o insultă personală, Buffett a cumpărat pachetul de acțiuni de control în companie astfel încât să poată avea plăcerea de a-l concedia pe CEO. Și chiar dacă probabil i-a adus satisfacție pe moment, Buffett a numit mai târziu acestă mișcare „greșeala de 200 de miliarde de dolari”.

De ce? Pentru că Buffett a pierdut timp prețios și capital pe o fabrică de textile în declin în loc să investească fondurile în ceva mai profitabil.

Conform estimărilor lui Buffett, dacă nu ar fi investit nimic în Berkshire Hathaway și și-ar fi folosit în schimb fondurile pentru a cumpăra de exemplu Geico, profiturile sale de-a lungul carierei ar fi fost duble. Berkshire va continua însă să fie una din investițiile de succes ale istoriei, desigur. Dar a fost o investiție teribilă care l-a costat pe Buffett enorm din punctul de vedere al costului de oportunitate.

Ce lecții se pot învăța din asta? Ele pot fi rezumate în două citate ale lui Warren Buffett:„Dacă intri într-o afacere proastă, renunță la ea” și „Dacă vrei să fii cunoscut ca un bun manager, cumpără o afacere bună”.