FacebookTwitterLinkedIn
Winfrey s-a implicat în numeroase activități filantropice, inclusiv crearea Oprah Angel Network, care sponsorizează inițiativele caritabile la nivel mondial. Ea este de asemenea fondatoarea Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls (OWLAG).

Școala lui Winfrey a început ca o promisiune stranie. În 2000, în timpul unei vacanțe în care a fost găzduită de Nelson Mandela în casa acestuia din Western Cape, timp de zece zile Winfrey și fostul președinte al Africii de Sud au schimbat idei și povești. Când s-a ajuns la subiectul sărăciei, Winfrey a vorbit. Era un subiect pe care ăl cunoștea.

Crescând în Kosciusko, Mississippi, copilăria lui Oprah nu a fost foarte diferită de cea a copiilor din Afica de Sud. Ea a locuit într-o fermă și și-a privit bunica, de care a fost crescută în mare parte, spălându-i de mână hainele. La 9 ani a fost violată de un văr, la 14 ani a născut un baiat, care a murit după naștere. Salvarea sa a venit sub forma unui program federal care i-a dat acces la o școală suburbană, unde era unul din puținii afro-americani. În fiecare zi, ea trecea de la sărăcia de acasă, la o clasă a posibilităților. Conform forbes.com, aici a descoperit atracția pentru vorbitul în public și pentru dezbateri, prin care a obținut un job part time la un radio și o bursă la Universitatea Tennessee.

La 19 ani, Oprah a devenit prezentatoare pentru o televiziune locală. După ce a absolvit Universitatea Tennessee în 1976, ea a devenit reporter și coprezentator pentru filiala de știri a ABC din Baltimore, Maryland, dar, conform britannica.com, se simțea constrânsă de obiectivitatea impusă de reportajele de știri. În 1977 a devenit coprezentatoarea matinalului „People Are Talking”.

Oprah a excelat în formatul casual și personal al talk-show-ului. În 1984, s-a mutat la Chicago pentru a prezenta emisiunea AM Chicago. Personalitatea sa sinceră și implicată a transformat programul într-un succes, așa că a fost redenumit în 1985 „The Oprah Winfrey Show”. Programul a devenit cel mai bine cotat talk show televizat din Statele Unite și a câștigat mai multe premii Emmy.

Winfrey a fost o deschizătoare de drumuri când a început în 1996 primul club de lectură televizat. Ea anunța cărțile selectate cu două sau patru săptămâni în avans, apoi discuta cartea în emisiunea sa cu un grup select de oameni. Fiecare carte aleasă devenea un best seller și efectul pe care îl avea Winfrey asupra industriei editoriale era din ce în ce mai intens. Oprah și-a extins ulterior prezența în industria editorială cu lansarea revistei „O”, „Revista Oprah”, în 2000 și „O Acasă”, în 2004.

În 1998, Oprah și-a extins imperiul media atunci când a cofondat Oxygen Media, care a lansat o televiziune pentru femei. În 2008, ea a negociat un parteneriat cu Discovery Communications, prin care the Oprah Winfrey Network (OWN) a înlocuit Discovery Health Channel în ianuarie 2011, conform britannica.com. Chiar dacă OWN a adus pierderi estimate la 330 de milioane de dolari pentru compania de bază Discovery între 2008 și sfârșitul lui 2012, televiziunea este acum o mașinărie media care funcționează bine și care s-ar putea să aducă profit până la finalul anului 2013, conform forbes.com.

În 2009, Oprah a anunțat că talk show-ul său se va termina în 2011. Ultimul episod „The Oprah Winfrey Show” a fost difuzat în mai 2011 și „Oprah’s Next Chapter”, un program săptămânal de interviuri difuzat pe OWN, a început în ianuarie 2012.

„Ce am învățat din toate aceste mii de interviuri este că există un numitor comun în experiențele noastre umane… Toți vor să știe că au fost auziți și că ceea ce au spus contează”, declară Oprah pentru forbes.com referitor la interviurile din cariera sa.

Când a început să facă cu adevărat bani, milioane, apoi miliarde, din talk show-ul său, apoi din imperiul media, ea a jurat că va plăti pentru ca alți copii afro-americani să meargă la colegiu. Și chiar a făcut-o. A donat aproximativ 400 de milioane de dolari unor cauze educaționale, inclusiv peste 400 de burse la Colegiul Morehouse din Atlanta. Stând în casa lui Mandela, în timp ce el descria sistemul educațional din țara sa, ea a jurat să mai facă un pas în activitățile sale de binefacere.

Winfrey a donat chiar atunci 10 milioane de dolari unei școli din Africa de Sud. Până în 2007, cele 10 milioane de dolani crescuseră la 40, în timp ce Winfrey transformase 52 de acri de regiune împădurită într-un campus mai apropiat de standardele Ivy Leafue chiar decât școala suburbană în care învățase ea. Hotărârea sa fermă era să accepte doar cei mai inteligenți copii, dar în același timp și cei mai dezavantajați.

Școala a fost inaugurată în ianuarie 2007 și în 2012 avea 296 de eleve. „Totul a început ca să ofer ceva înapoi”, spune Winfrey. „S-a transformat într-un mod de viață pentru mine. În realitate este o investiție în leadership și o investiție în viitorul țării. Așa o văd acum. Nu o privesc ca ‘O, vai, mica mea școală’”.