FacebookTwitterLinkedIn
Tranzacţia estimată la 500 de milioane de dolari, preţul fiind confidenţial, face ca Lanai să fie considerată cea mai scumpă insulă din lume. Pentru a compara, insula privată a lui Richard Branson, Necker, este evaluată la aproximativ 100 de milioane de dolari. Ellison deţine acum 98% din insula de 365 de km2, care include două hoteluri şi un ansamblu de locuinţe.

Cu o avere de 43 de miliarde de dolari, Ellison are garajul plin de maşini de lux, inclusiv un McLaren F1. El colecţionează şi avioane, favoritul său fiind jetul italian Marchetti. Fan înfocat al yacht-urilor, Ellison a cheltuit peste 100 de milioane de dolari pentru a câştiga prestigioasa cursă de yachturi pentru Cupa Americii, echipa sa BMW Oracle învingând-o pe cea a miliardarului Ernesto Bertarelli în 2010. În 2013, pasiunea sa pentru yacht-uri îl va aduce în San Francisco, unde va avea loc cursa pentru Cupa Americii.

Apoi mai este şi yacht-ul său privat de 138 de metri, numit the Rising Sun, un palat plutitor dotat cu o cramă, un cinema şi un teren de baschet. Ellison a petrecut mult timp la bordul acestuia, înainte să-l vândă miliardarului David Geffen pentru 300 de milioane de dolari.

Ellison îşi permite toate acestea, însă drumul până aici nu a fost nici scurt, nici simplu. După ce s-a retras din Universitatea Illinois, apoi din Universitatea Chicago, Ellison a mers în California, unde a petrecut şapte ani lucrând ca programator pentru diferite companii. Conform britannica.com. din 1973, a început să lucreze pentru Ampex, unde l-a cunoscut pe Ed Oates şi era supervizat de Bob Miner. În 1977, cei trei au fondat Software Development Laboratories (SDL), creată pentru a face programare pentru alte companii.

Ellison a vrut însă ca SDL să facă mai mult. Inspiraţi de un studiu scris de cercetătorul Edgar F. Codd care prezenta modelul unei baze de date relaţionare, Ellison şi colegii săi au văzut potenţialul comercial al acestei abordări, care organiza cantităţi mari de date într-un mod care permitea stocarea eficientă şi găsirea rapidă.

Cei trei au început astfel să dezvolte şi să promoveze un program bazat pe teoria lui Codd de gestiune a datelor. Au primit un contract de la CIA pentru a dezvolta o bază de date şi au început să lucreze şi la un sistem comercial de baze de date relaţionale. În 1979, compania numită acum Relational Software, Inc. a lansat Oracle, prima bază de date care folosea SQL, şi care a devenit repede foarte populară.

Cunoscută pentru inovaţie şi marketingul agresiv, compania, redenumită Oracle Systems Corporation, apoi Oracle Corporation, a crescut rapid în anii 1980. În 1987, Oracle a devenit cea mai mare companie database-management din lume.

Cu toate acestea, în 1990, un audit intern a descoperit că Oracle şi-a exagerat încasările, ceea ce a dus la scăderea dramatică a acţiunilor companiei. Ellison a restructurat managementul Oracle şi până la sfârşitul anului 1992 compania şi-a revenit din punct de vedere financiar.

La mijlocul anilor 1990, Ellison a văzut o oportunitate de a concura cu Microsoft Corporation prin dezvoltarea unei alternative ieftine a PC-ului, numită Network Computer (NC). NC-ul nu era complet echipat ca un PC standard şi se baza pe servere pentru date şi software, fiind o versiune timpurie a ceea ce a devenit mai târziu cunoscut ca cloud computing. Cu toate acestea, atât scăderea continuă a preţurilot PC-urilor, cât şi întârzierile în dezvoltarea NC-urilor au însemnat că PC-ul care utilizează sistemul de operare Microsoft Windows a continuat să domine piaţa. Ellison a admis mai târziu că NC-ul era prematur din punct de vedere tehnologic.

Ellison a avut mai mult succes cu adoptarea timpurie a internetului. Oracle a dezvoltat produse compatibile cu tehnologiile World Wide Web, ceea ce a ajutat compania să crească. La începutul anilor 2000, Ellison a început să folosească o strategie agresivă prin care cumpăra companiile rivale de software. El a făcut zeci de achiziţii, inclusiv PeopleSoft (2005), Siebel (2006), BEA (2008) şi Sun Microsystems (2010).