Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Miliardarul american Wilbur Ross: Drahma grecească va avea o rată de schimb între 25 și 50 de eurocenți

Drahma grecească va avea o rată de schimb între 25 și 50 de eurocenți, dacă națiunea va schimba moneda, potrivit miliardarului american Wilbur Ross, informează Bloomberg.
Grexit1

„Devalorizarea monedei va tăia automat din valoarea pensiilor și din multe altele”, a mai spus Ross. În opinia sa, șansele ca Grecia să părăsească euro sunt de 60 la 40%.

Riscul ca Grecia să părăsească – sau să fie obligată să părăsească – zona euro crește în urma referendumului de duminică, când potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 94,73 la sută din voturi, 61,28% dintre alegătorii greci au respins măsurile de austeritate propuse de creditorii internaționali, iar 38,72% au fost pro. 

În cazul în care Grecia va părăsi zona euro, consecințele sunt greu de anticipat deocamdată, însă analiștii sunt de părere că, pe termen scurt, ar însemna devalorizarea noii monede, inflație, dar și o creștere importantă a șomajului.

Potrivit analiștilor Bloomberg, grecii vor vedea o scădere de 40% în puterea de cumpărare dacă vor înlocui moneda euro cu cea de odinioară.

Grecia a trecut la moneda euro în 2001, în cadrul primului val de țări care au început să folosească efectiv moneda unică de la 1 ianuarie 2002, potrivit site-ului Comisiei Europene. Până acum, nicio ţară nu a părăsit zona euro şi nu există un mecanism oficial pentru a face acest lucru.

Guvernul de la Atena are de achitat o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii