Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Miliardari în arest

Importanți oameni de afaceri din România au fost arestați sau condamnați pentru fapte de corupție, în ultimele zile. Printre cei mai recenți se numără: Adriean Videanu, Dorin Cocoș și Dan Adamescu. Iată la cât se ridică averile lor și ce afaceri administrau înainte de arestări.
dna

Dan Adamescu a fost condamnat, luni, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, de către Instanţa Curţii de Apel Bucureşti, pentru fapte de corupţie, conform Mediafax. Decizia nu este definitivă.

În 24 iunie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe Dan Adamescu, judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucureşti, toţi suspendaţi din funcţie, şi pe omul de afaceri Iosif Armaş, în dosarul privind intervenţii în cauze de insolvenţă.

Adamescu este acuzat că le-a dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă.

Omul de afaceri este pe locul 4 in topul Forbes 500 Miliardari, cu o avere estimată la 550 de miloane de euro.

Adamescu a revenit în țară în la finele anilor 90, din Germania (unde plecase la finele anilor 70 și construise de la zero afaceri de zeci de milioane de mărci germane), și a cumpărat câteva dintre cele mai importante active de la acea vreme: magazinul Unirea din centrul Capitalei sau compania Astra, care preluase în 1990, după spargerea fostului ADAS, divizia de reasigurări a fostului monopol de stat al asigurărilor dinainte de Revoluție. Pasiunea pentru trofee a lui Adamescu nu s-a oprit aici, în portofoliul său intrând și hotelul Intercontinental din București, Hotelul Rex din Mamaia sau cotidianul România Liberă.

Astra, liderul pieței de asigurări a încheiat anul 2013 cu venituri de peste 900 de milioane de lei, dar și pierderi de peste 900 de milioane de lei. În plus, începând din februarie anul trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit KPMG ca administrator special, solicitând majorarea capitalului social cu 490 milioane de lei în următorul an.

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost adus, sâmbătă dimineaţă, în arestul Poliţiei Capitalei, după ce instanţa supremă a emis pe numele lui un mandat de arestare peventivă pentru 30 de zile.

El este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, după ce Alina Bica, în februarie 2014, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui număr de 80 de acţiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta un dosar al lui Videanu, notează Mediafax.

În acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu este cercetat pentru că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Ioan Niculae, iar prin intervenţiile sale în sprijinul firmei Interagro ar fi fost pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Adrian Videanu se află pe locul 158 în ediția de anul trecut a topului Forbes 500 Miliardari, cu o avere estimată la 21 de milioane de euro.

Cunoscut în special pentru activitatea sa politică, Videanu deține și câteva afaceri importante. El a intrat în business în 1990, iar de-a lungul timpului a avut afacer în domenii precum producția, prelucrarea și comercializarea materialelor de construcție. Compania Titan Mar, pe care o controlează împreună cu soția sa, Miorița Videanu, și Marmosim sunt companiile cu cea mai mare notorietate.

În același dosar disjuns din cel al despăgubirii ilegale de la ANRP al fostei procuror-şef al DIICOT Alina Bica au fost arestați preventiv și pentru 30 de zile Dorin Cocoş şi fiul lui Alin.

Omul de afaceri este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul său este cercetat pentru dare de mită şi trafic de influenţă. Potrivit procurorilor în perioada ianuarie 2011-2012, Dorin Cocoş a pretins şi primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase suma totală de 16 milioane de euro, în tranşe, în schimbul influenţei exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a ANRP: Alina Bica şi Sergiu Diacomatu.

Dorin Cocoș se află pe locul 415 în topul Forbes 500 Miliardari, cu o avere estimată la 6 milioane de euro. Numele său este strâns legat de afacerea parcărilor Dalli din Capitală, aceasta fiind şi primul business de anvergură al fostului soț al Elenei Udrea. Firma administrată de Cocoş a câştigat în 1995 licitaţia publică organizată de Consiliul Local al Municipiului Bucureşti pentru concesionarea unor locuri de parcare. Încă din acel moment, contractul a fost unul controversat pentru că deşi, iniţial, numărul locurilor de parcare intrate sub administrarea Dalli a fost de 500, ulterior acestea au ajuns la câteva mii. Între timp contractul dintre Primăria Capitalei și firma omului de afaceri a fost reziliat. Cocoș mai este acționar al Euro Hotels International Co SRL, cu unități de cazare în zona Gara de Nord, Arcul de Triumf și Grivița, dar și la compania Clamari Trading Impex SRL.

Recent a fost chemată la audieri Elena Udrea, Ioan Niculae și Ovidiu Tender.

Fostă președinte a PMP și deputata Elena Udrea (locul 452 în topul Forbes 500 Miliardari, avere: 5 milioane) a fost citată pentru audieri într-un dosar care este înregistrat de mai mult timp la DNA, conform informațiilor din presă, dar nu au fost trasmise detalii legate de acest dosar.

De asemenea, cel mai bogat român, omul de afaceri Ioan Niculae (avere: 1,1 miliarde de euro) a fost citat vineri la DIICOT, pentru a fi audiat în dosarul Romgaz-Interagro, în care este urmărit pentru instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani, alături de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, transmite Mediafax.

Ovidiu Tender (locul 9 în topul Forbes 500 Miliardari) a fost chemat luni la DNA, dar el în calitate de reclamant, privind anumite persoane persoane care i-au furat un avion și neagă faptul că ar fi fost chemat pentru a răspunde la întrebări legate de dosarul Alinei Bica.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii