
Reprezentantul Luxoft a vorbit în cadrul unui interviu pentru Forbes România despre cele mai importante tendințe ale industriei software auto și despre cât de aproape de realitate este posibilitatea folosorii de către oricine a vehiculelor autonome.
Mikhail Bykov este de părere că vom ajunge să folosim mașini autonome în același mod în care sunt folosite vehiculele obișnuite în prezent. Totuși, acest lucru ar urma să se întâmple abia peste mulți ani de acum înainte.
„Implementarea acestor soluții este deja posibilă, la nivel local, cu unele restricții însă, iar pentru implementarea lor la scară largă este nevoie de rezolvarea multor problemele tehnice, găsirea de soluții pentru abordarea aspectelor legale și de reglementare și de depășirea barierelor psihologice privind posibilitatea de a avea mașini fără șofer pe drum”, spune Mikhail Bykov.
Dar până atunci industria atuo evoluază din punct de vedere tehnologic cu o viteză foarte mare pentru a face condusul din ce în ce mai sigur și mai plăcut.
„Serviciile de software vor juca un rol important în industria auto, în următorii ani. Pe acest fond, producătorii de echipamente originale vor continua să investească în propriile soluții, structuri și componente, lucru care îi va ajuta să se diferențieze de competitori”, mai spune reprezentantul Luxoft.
De asemenea, el argumentează că evoluția puterii hardware va facilita pătrunderea soluțiilor performante de azi în producția mașinilor mid și entry level. „De exemplu: clustere digitale, afișaje Head Up. Conectivitatea, interacțiunea cu dispozitivele inteligente și wearables vor fi esențiale pentru sistemele moderne de In-vehicle infotainment (IVI).”
Cât despre importanța introducerii elementelor de computer vision și a realității augmentate în mașini Mikhail Bykov spune că acestea asigură o funcționalitate vitală în cel mai natural și convenabil mod, contribuind la reducerea gradului de neatenție a șoferului și crescând rata de siguranță.
„Industria Auto nu este doar un teren de punere în aplicare a noilor servicii IT, este o oportunitate extraordinară de a-i conferi acestei tehnologii un caracter practic. Și, nu în ultimul rând, noua tehnologie reprezintă un pas important în drumul spre acele automobilele autonome”, afirmă Bykov.
Însă în ciuda evoluției accelerate și a importanței acestor proiectele de software, ele sunt în continuare dictate de o abordare care are în centrul atenției procesul de fabricație. Iar acest lucru duce la o competiție ridicată între producătorii de echipamente originale, care urmăresc tăierea costurilor de hardware și carese reflectă în sistemele sofware ce devin unice și scumpe, mai arată reprezentantul Luxoft.
Producătorul de software, Luxoft, a intrat pe piața românească în în 2008 prin achiziția ITC Networks. În prezent, compania are aici o echipă de peste 1.250 de angajați, iar, anul trecut, Luxoft România a înregistrat o cifră de afaceri de circa 143 de milioane de lei (32 milioane de euro), în creștere cu 38%, față de 2013.
Vezi la cât s-a ridicat valoarea industrieide software și servicii IT, anul trecut
Subsidiara din România are în derulare, în prezent, mai multe proiecte în ariile IVI (in-vehicle infotainment)/HMI (Human Machine Interface) cu furnizori Tier 1 pentru companii asiatice și europene producătoare de echipament original (OEM) și lucrează la proiecte de Telematică pentru principalii producători europeni de echipamente. În paralel, a început dezvoltarea de sisteme HMI pentru noile generații de platforme utilizate de către două companii OEM germane de top, arată reprezentantul Luxoft. „Mai mult, ne extindem geografic către Bulgaria și Mexic pentru a furniza servicii de dezvoltare și testare și în afara zonelor în care activăm în prezent”, afirmă Mikhail Bykov.