FacebookTwitterLinkedIn

Dacă, în primele trei luni de la declanșarea pandemiei, s-a resimțit un entuziasm în cazul angajaților, în acest moment, mulți dintre cei care au experimentat această modalitate de a lucra, își doresc să se reîntoarcă la birou, a punctat într-o nouă ediție reINVENTAREA României, Mike Hapoianu, General Manager Mindspace România & Polonia.

„Chiar dacă s-a demonstrat că productivitatea a crescut pe perioada de work from home, totuși fără viață socială este foarte greu să lucrezi. Creativitatea nu mai este la fel precum era, este greu de integrat un angajat nou într-o echipă pe care o vezi doar pe zoom și sunt o mulțime de astfel de exemple pe acest subiect. În plus, toate sondajele locale și globale arată că aproximativ  65 la sută din cei chestionați cu privire la acest subiect, au recunoscut că vor să se întoarcă la birou”, a explicat Mike Hapoianu.

Practic, asistăm la un nou trend pe piața muncii: flexibilitatea angajaților de a decide în ce mod sunt mai productivi și eficienți – la birou, acasă, sau în varianta hibrid. De aici și până la conceptul de birouri flexibile nu mai este decât un pas.

„În acest context, toți mai mulți angajatori ajung să-și pună problema pentru ce tipuri de spații de birou să opteze, care este numărul de angajați care lucrează mai mult de acasă, care vor să lucreze în sistem hibrid?! Înainte de pandemie era relativ simplu de optat. Sunt acum într-un birou, peste 6 luni mă mut în altul, însă ce am observant din contractele pe care le-am semnat în ultimele trei luni, este faptul că sunt unele companii care efectiv au decis să nu reînnoiască contracte pe varianta clasică, unde aveau contracte pe cinci sau mai mulți ani, în schimb au preferat să meargă pe varianta flexibilă, unde au contracte pe șase luni, un an sau doi. Și, sunt companiile care au în jur de 30 – 40 de angajați și care știu deja că nu toți se vor întoarce la lucru, la birou. Și optează pentru un sistem hibrid de lucru”, a completat General Manager Mindspace România & Polonia.

Mike Hapoianu a mai precizat că această tendință în care angajații muncesc în sistem hibrid se regăsește și la companiile noi care intră pe piața muncii din România, resimțindu-se astfel o preferință tot mai mare pentru varianta biroului flexibil: „este o modalitate ideală mai ales atunci când intri în business cu doi, trei, cinci, zece oameni, până să ajungi la un număr de 100-150 de angajați, plătești pentru un spațiu pentru cei 5-15 angajați”.

În concluzie, de aici înainte vom întâlni mai des pus în practică conceptul birourilor flexibile, atât la corporații, dar și la companiile mai mici.