FacebookTwitterLinkedIn

Mihnea Șerbănescu, General Manager Cushman & Wakefield 

Evoluția companiei într-un cuvânt

Există companii și domenii întregi care au fost distruse total de pandemie, aşadar firmele care au avut scăderi mici în anul 2020 față de ce au previzionat se pot considera privilegiate. Având în vedere contextul, evoluția companiei Cushman & Wakefield Echinox a fost satisfăcătoare, chiar dacă realizările în raport cu obiectivele au fost diminuate. Sectorul imobiliar a fost afectat de pandemie, însă în ciuda provocărilor pe termen scurt cu care se confruntă în prezent acest domeniu, anumite segmente imobiliare au crescut, iar perspectivele pe termen lung rămân pozitive, dovadă fiind creșterea constantă a investiţilor şi dezvoltările din ultimii ani, oferta cuprinzătoare şi atractivitatea țării ca destinație de business.

Prestația autorităților

La fel ca mediul de afaceri, și autoritățile au fost luate prin surprindere de această criză medicală, neavând un plan prestabilit care să fie implementat de la bun început. Din păcate, această criză scoate la suprafață și o serie de probleme structurale ale României, care țin în primul rând de slaba gestionare a sistemului medical și a celui educațional de-a lungul ultimilor 30 de ani. Mă refer la infrastructura medicală, spitalele fiind în marea majoritate vechi și neconforme cerințelor actuale, la sub-dimensionarea corpului medical, în condițiile în care “exportăm” medici masiv de 20-30 de ani, și la infrastructura și corpul educațional, în care de asemenea nu s-a investit suficient de mai mulți ani.

Referindu-mă la reacția autorităților cu privire la susținerea mediului de afaceri, din păcate s-a discutat destul de mult, dar s-a aplicat prea puțin. Măsura șomajului tehnic a contribuit la salvarea a numeroase locuri de muncă, dar planurile de susținere a chiriașilor și proprietarilor pe perioada deciziei de suspendare a activității nu s-au materializat și dacă, într-un final, se vor concretiza, este posibil ca pentru anumite afaceri să fie prea târziu.

Strategia de business pentru 2021

Adaptarea la noile realități, inovația tehnologică și integrarea de soluții digitale sunt parte din strategia noastră de business, alături de pătrunderea pe noi nișe ale consultanței imobiliare.

Provocări în 2021

Dacă ar fi trebuit să răspund la întrebarea aceasta în decembrie 2019, cu siguranță nu aș fi putut anticipa provocările cu care ne-am confruntat în 2020. Totuși, voi încerca să răspund, având în atenție lucrurile care pot fi previzionate. Prima provocare majoră va fi legată de gestionarea pandemiei, astfel încât toate motoarele economice să poată fi repornite. Apoi, va fi necesară reechilibrarea bugetelor, atât la nivel macro, cât și la nivelul companiilor, pentru a putea relua investițiile într-un climat cu o oarecare predictibilitate.