Mihnea Șerbănescu precizează că este prematur să avansăm verdict cu privire la efectele pandemiei de Covid-19 asupra pieței imobiliare, fiind o situație excepițională prin natura și amploarea ei.
”Cu siguranță vom asista la o reevaluare detaliată a necesarului de spații pentru ocupanții de birouri (în contextul în care pentru majoritatea companiilor munca de acasă a devenit în aceste zile o normă), la o regândire a layout-urilor din spațiile de birouri, astfel încât să crească nivelul securității medicale, dar și la o atenție sporită cu privire la prevederile contractelor de închiriere ce țin de modul în care vor fi tratate riscurile în cazul situațiilor excepționale”, susține reprezentantul Cushman & Wakefield Echinox.
Mihnea Șerbănescu anticipează că activitatea din domeniul imobiliar se va relua gradual, chiar dacă epidemia va fi controlată doar parțial.
“Compania noastră, spre exemplu, va organiza revenirea graduala la <<work from the office>> începand din a doua parte a lunii aprilie, acordând o atenție deosebită tuturor măsurilor de siguranță care se impun în această perioadă. Pe termen mediu, odată cu ridicarea restricțiilor și repornirea motoarelor economiei, pot fi luate măsuri de stimulare a sectoarelor de importanță strategică, precum agricultura, producție sau comerț, iar aceste stimulente pot genera efecte pozitive și în piața imobiliar. Pe de altă parte, dacă restricțiile asupra comertului fizic vor fi prelungite și în luna iunie, este posibil ca aproape 50% din retailerii mici și mijlocii să dispară. De asemenea, și piața rezidentială va avea mult de suferit. Cum poți avea tranzacții la orice nivel, de orice tip – vânzare sau închiriere – dacă nu se viziteaza imobilele?”, adaugă Mihnea Șerbănescu.
De asemenea, este posibil să asistăm la o reducere a volumului investițiilor atât în semestrul 1, cât și în semestrul 2, consideră Mihnea Șerbănescu, deoarece unele tranzacții au fost întârziate cu câteva luni, astfel că s-ar putea muta în 2021.
”Totusi, ne asteptăm ca o parte dintre tranzactiile care erau deja într-un stadiu avansat să fie închise așa cum era planificat, deoarece nu ne confruntăm cu o criză a lichidităților sau cu o supra-evaluare a sectorului imobiliar, atât yield-urile, cât și chiriile locale fiind stabile de-a lungul ultimilor ani și extrem de atractive în raport cu piețele din regiune”, precizează managerul general al Cushman & Wakefield Echinox.
În plus, criza aceasta va produce schimbări majore pe toate segmentele pieței imobiliare, astfel că pot apărea noi nevoi ale clienților, schimbări de strategie, schimbări asupra configurării spațiilor sau schimbări asupra termenilor contractuali.
”Pe piața de office, dacă va exista un procent mai mare de angajați care vor dori să lucreze de acasă, se vor închiria mai puțini metri pătrați, pe un termen mai scurt. Totuși, productivitatea lor va trebui analizată pe o perioadă mai lungă de timp și într-un context de “business as usual”, deoarece pentru foarte multe categorii de angajați este crucială interacțiunea directă și nemijlocită cu colegii, partenerii sau colaboratorii. (…) Credem într-o revenire în forma de V, la sfârșitul anului 2020, începutul anului 2021”, concluzionează Mihnea Șerbănescu.