Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

Afaceri |
|

Mihnea Mihăilescu, Deputy CEO Trencadis: “Cred că telemunca și distanțarea socială vor eroda puternic coeziunea dintre oameni, atât în echipa de la birou, cât și în comunitățile în care trăim”

Forbes România a invitat comunitatea de business din România să răspundă la cele mai importante chestiuni ale momentului în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2021.
Mihnea Mihailescu

Mihnea Mihăilescu, Deputy CEO Trencadis

Evoluția companiei într-un cuvânt

Provocatoare. Realizările sunt un pic mai jos decât așteptările de la începutul anului, însă eforturile de a ține rezultatele la acest nivel au fost uriașe. Echipele noastre au muncit extrem de mult în acest an dificil Pandemia sau“Era Coronavirus”, cum îi spunem noi, ne-a influențat în următoarele moduri:

  1. ne-a pus o presiune semnificativă pe echipele de proiect prin limitarea interacțiunii fizice astfel întârziindu-ne activitățile pe majoritatea proiectelor și erodând coeziunea dintre oameni;
  2. ne-a provocat să ne diversificăm portofoliul de produse, astfel în 2020 Trencadis a investit într-o companie de arhivare electronică și fizică pentru a ne permite să ajutăm mult mai rapid clienții noștri să își mute documentele fizice în aplicații informatice de document management
  3. ne-a provocat să ne extindem pe alte piețe sau sectoare de economie, noi realizând un joint venture în Croația, numit AIOS.global, bazat pe parteneriatul între produsul nostru software de management al proprietății și cadastrului și pe stațiile GNSS de măsurare cu precizie de 1cm prin protocol RTK și cu licență perpetuă de acces satelitar StarFire
  4. ne-a pus o presiune suplimentară pe rezultatele financiare, acționarii noștri fiind puși în situația de a decide între a conserva un profit mic dar promițător sau a reinvesti, ca în fiecare an, un procent semnificativ din acest profit, pentru a apăsa pedala de accelerație într-o perioadă în care majoritatea companiilor mulți-naționale apasă pedala de frână financiară. Pentru că suntem încă la granița dintre perioada de șoc și perioada de recuperare, este nevoie să punem în continuu în balanță beneficiile de azi cu investițiile în beneficii viitoare.
  5. ne-a deschis o paletă nouă de oportunități de business, astfel încât în 2020 Trencadis a lansat un produs nou pe piața globală, numit Flow [OS] un sistem de “cooperare” menit să ghideze interacțiunea la distanța dintre oameni, astfel încât lungile și haoticele videoconferințe să capete o direcție, un “flow” și un scop, prin acumularea și procesarea de Big Data. Flow [OS] are la bază cercetări științifice ale unor matematicieni de profesie, iar inovațiile pe care le înglobează au fost trimise la oficiul de patente din Statele Unite.

Cele mai importante lecții

La nivel filozofic ne-am reamintit că suntem cu toții “muritori” și neinsemnati în calea vicisitudinilor naturii sau ale științei. Am reînvățat să fim umili și să ne bucurăm de micile satisfacții ale vieții și în special, ale familiei. Familia de acasă, dar și cea de la locul de muncă, reprezintă o echipă pe care ne-am ales-o fiecare și în care merită să investim timp și energie. Această filozofie este cu atât mai importantă în business într-o perioadă în care interacțiunea fizică dintre oamenii care alcătuiesc echipa noastră s-a redus la circa 15% față de acum un an.

Prestația autorităților

Am observat în acest an cum autoritățile noastre au fost puse în fața faptului împlinit și au fost obligate să se modernizeze măcar prin acceptarea unei semnături electronice, transmiterea unor documente pe email, eliberarea unor certificate în mod electronic și comunicarea lor către cetățeni tot prin mijloace electronice. Am observat autorități care au îmbrățișat conștient acest modernism și autorități care s-au opus până în ultimul moment, dovedind astfel, încă o dată, că rezistența la schimbare este mai puternică decât deschiderea către nou și către tehnologie în multe sectoare ale Statului. Am exemplificat cu instituțiile militarizate ca MAI sau STS, cu ANCPI, cu ONRC, Consiliul Concurenței, Ministerul Justiției, și altele. Toate aceste instituții au făcut eforturi în acest an pentru a se moderniza și au lansat proiecte care vor contribui la îmbunătățirea calității vieții în România.

Am observat că am crescut o poziție în topul european DESI (Digital Economy and Society Index). dar suntem în continuare pe ultimul lor la factorul “Digital Public Services”, ceea ce înseamnă că facem pași înainte, dar îi facem cu “viteza melcului”. Acele instituții care evoluează rapid sunt doar câteva povești de succes, dar se vede lipsa unei tactici impuse “top-down” de la nivel central.

Anul acesta s-a văzut mai mult decât în anii anteriori discrepanța dintre autoritățile care se reformează și cele care încă se conservă. Este adevărat că nici nu ne ajută suprapunerea calendarului electoral cu pandemia de Covid. Am simțit izul electoral în majoritatea acțiunilor și luărilor de poziție ale multor instituții centrale sau locale. Se vede, totuși, diferența dintre aleșii locali, pe care beneficiul direct adus cetățeanului prin serviciile publice de calitate, adică rapide și ieftine, în format electronic, îi motivează direct pentru obiectivul de a fi realeși, și administrația centrală unde posturile sunt câștigate prin numire, și unde implicarea și atitudinea constructivă sunt mai reduse pentru că nu există mecanismul sancțiunii publice prin vot, ci doar acela al executării comenzii politice.

Strategia de business pentru 2021

  1. Atragerea și investiția în talente
  2. Diversificarea portofoliului de produse și servicii
  3. Extinderea pe noi piețe

Provocări în 2021

Ca opinie personală, cred că presiunea creată de criză economică fără precedent în care ne aflăm și care va continua pe tot parcursul anului 2021 va provoca serios pacea și liniștea socială în toată regiunea. De asemenea, cred că telemunca și distanțarea socială vor eroda puternic coeziunea dintre oameni, atât în echipa de la birou, cât și în comunitățile în care trăim.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii