FacebookTwitterLinkedIn

În acest „peisaj” de business se încadrează și Endeavor România, o organizație ce joacă rolul unei asociații care oferă suport antreprenorial în drumul pavat cu provocări al dezvoltării și extinderii business-urilor românești spre piețele externe. Practic, Endeavor România oferă servicii de mentorat antreprenorilor pentru a-și scala internațional afacerea.

Un sprijin real, am spune, pentru companiile locale, mai ales în această perioadă dificilă.

„Antreprenorii români tind să fie ușor timizi în a face pași către un mediu pe care nu-l cunosc sau îl cunosc mai puțin – și aici fac referire la piețele externe. Antreprenorii români au nevoie de un suport suplimentar pentru a învăța și pentru ca căpăta încredere și a dezvolta un confort în ideea de a ieși pe piețele externe. Trebuie să-i facem să înțeleagă că nu există niciun risc într-o astfel de decizie”, a punctat Mihnea Crăciun, Managing Director Endeavor România, în cadrul emisiunii Forbes Forward.

Potrivit acestuia, focusul organizației la cârma căreia se află îl reprezintă companiile tinere din zona tech, dar și cele cu ceva experiență de business, care au un produs foarte bun, cu antreprenori cutezători, dar care nu au reușit să iasă pe plan internațional, până în acest moment.

„Practic, rolul nostru este acela de a oferi sprijin companiilor care se află încă în etapa în care indicatorii lor economici nu se regăsesc în targetul ce ar permite o finanțare bancară”, a explicat Mihnea Crăciun.

În ceea ce privește procesul de selecție al antreprenorilor în rețeaua Endeavor, acesta începe cu o discuție la nivel local susținută de Mihnea Crăciun: „dacă mi se pare că este un business potrivit care să facă parte din organizație, pasul următor este acela de a găsi în rețeaua globală, mentori, companii care vin fie din aceeași zonă tehnologică, fie din aceeași zonă de produs, care să poată să-l evalueze și să stea de vorbă cu antreprenorul român”.

Apoi, antreprenorii vor participa la un panel local, care se va ține cu board-ul local al organizației și care va valida capacitatea antreprenorilor de a face parte din rețeaua Endeavor.

Și, în ultima etapă, aceștia vor participa la „Olimpiada Antreprenorilor” (în trecut, aceasta se organiza de 8 ori pe an în 8 locații diferite), ce se organizează de 12 ori pe an, în fiecare lună, acum desfășurându-se în mediul online.

„În cadrul acesteia, antreprenorii selectați de board-urile locale participă la paneluri internaționale cu experți în scalare. Aceștia evaluează antreprenorul într-o serie de interviuri, după care dau verdictul dacă va face sau nu parte din rețea”, a precizat Mihnea Crăciun, Managing Director Endeavor România.

Endeavor este o asociație non-profit care se susține în acest moment, exclusiv din finanțările membrilor din board-ul organizației și cele ale partenerilor de lansare. La nivel global, organizația operează în opt domenii: Consumer, Consumer-tech, fintech, agricultură, Smart Cities, educație, sănătate și zona de software.

Mihnea Crăciun conduce compania Endeavor România, din luna ianuarie 2021. Acesta are o experiență de 20 ani în industria bancară, cu activități desfășurate în ING și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în domenii precum finanțări structurate și investment banking.