FacebookTwitterLinkedIn

În același an în care a fost înființată Asociația, Mihai Vișu-Iliescu, președintele acesteia, a elaborat un proiect de lege privind susținerea tinerilor care se stabilesc în mediul rural, iar 5 ani, a apărut legea 646/2002.

VEZI CELE MAI IMPORTANTE DECLARAȚII DE LA CONFERINȚA FORBES AGRICULTURE

„Suntem în 2016 și foarte mulți primari în funcție nu știu de existența acestei legi”, a declarat Mihai Vișu-Iliescu în cadrul conferinței Forbes Agriculture. Acesta este de părere că tânărul care vrea să se angreneze în agricultură ar trebui sprijinit încă de la început, pentru că, prin munca sa, ar putea promova satul românesc, care este „poticnit” în acest moment. Lucurile stau total diferit în celelalte țări europene, unde fiecare tânăr care dorește să activeze în domeniul agriculturii primește 70.000 de euro prin programul Tinerii Fermieri.

30 SUB 30: Drone și agricultură

„27% din populația țării se ocupă de agricultură. Vom fi nevoiți ca în decursul timpului, să ajungem la un procent ca în Occident, de 3-6%. Ce vom face  cu diferența ? Va trebui să venim cu politici stimulative, ca acei oameni să rămână angrenați în satul românesc și să dezvolte și alte afaceri pe lângă afacerea agricolă”, a adăugat Mihai Vișu-Iliescu.

În urmă cu o săptămână, Asociația Tânărul Fermier a încheiat un parteneriat cu postul Agro TV, prin care dorește să creeze un centru european de politici agricole.

MADR: Programul Național Apicol pentru perioada 2017 – 2019 va fi transmis CE pentru aprobare

„Avem foarte mulți specialiști experți în agricultură și în industrie alimentară, dar avem foarte puțini specialiști care pot să gândească o politică de dezvoltare a acestui mediu rural, care e foarte prietenos cu omul”, a spus Mihai Vișu Iliescu în cadrul aceleași conferințe.

Una dintre principalele probleme pe care le mai evidențiază președintele asociației este cea a creditării.

„Am auzit de curând o intenție a ministrului Achim Irimescu prin care spunea că dorește ca până la sfârșitul anului să creeze un fond de creditare cu bani europeni în valoarea de 92 mil euro, prin care să facă un proces de licitație cu 4-5 bănci. Aș dori ca la acea licitație, în caietul de sarcini să existe un paragraf special și pentru această categorie socială de care avem foarte mult nevoie în mediul rural: tinerii. Fiind la început, aceștia nu au, în majoritatea cazurilor, case. Stau cu părinții, cu socrii și aceștia sunt mai reticienți în a-și garanta casa la bănci. Dacă tot ne vin atâția bani europeni pentru un asemenea fond de creditare, să încercăm ca o parte din ei să meargă spre dezvoltarea unei generații care la rândul ei să creeze o bunăstare în mediul rural”, a evidențiat președintele Asociației Tânărul Fermier.