Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Forbes 500 |
|

Mihai Sofian – 500 Miliardari Ediţia 2011

Nume: Mihai Sofian Avere: 25-27 de milioane de euro Varsta: 57 de ani Resedinta: București Domeniu/Companie: Colectare și reciclare deșeuri  

Dacă există o reţetă de succes în afaceri, Mihai Sofian, coproprietarul companiilor care formează grupul Remat Holding este printre cei care o pot descrie. De la o investiţie iniţială de doar 100.000 de euro, în 2004, şi propriul apartament pe post de birou, Mihai Sofian a ajuns astăzi, după 7 ani, la afaceri cumulate de 170 de milioane de euro şi un profit net de 7 milioane de euro. Are un secret? A urmat o reţetă? Nicidecum, ţine el să precizeze. Recunoaşte însă că nu se abate niciodată de la nişte principii simple, care îi guvernează atât cariera profesională, cât şi viaţa personală.

A mers întotdeaua pe drumul cel drept, nu s-a abătut niciun centimetru. A reinvestit tot profitul timp de şase ani, adică până în momentul în care a simţit că afacerea este suficient de solidă şi-şi poate permite să încaseze dividendele. Nu s-a uitat la bani atunci când a venit vorba de achiziţia de tehnologie, iar astăzi se laudă cu cele mai importante investiţii în domeniu. A sancţionat dur hoţia şi nu a închis ochii când a fost furat. Indiferent de cine a fost vorba. Acestea sunt doar patru dintre cele mai importante „reguli“ în afaceri ale lui Mihai Sofian, coacţionar (50%, alături de compania nemţească Scholz AG – 50%) la grupul de firme Remat Holding.

Anul trecut, acesta a înregistrat o cifră de afaceri de 168 de milioane euro şi un profit net de 6,7 milioane de euro. A plecat la drum în acest business al colectării şi reciclării de deşeuri în aprilie 2004. Apartamentul a devenit birou, iar cei 100.000 de euro pe care îi avea au reprezentat investiţia iniţială. I-a cooptat încă de la început ca parteneri cu drepturi egale – 50% din acţiuni – pe nemţii de la Scholz AG –, o companie cu tradiţie în domeniu. Recunoaşte că a beneficiat încă de la început de suport financiar din partea partenerului neamţ, astfel că un an mai târziu a început achiziţia de Remat-uri.

Din iulie 2005, când l-a cumpărat pe primul – Remat Sud Bucureşti –, portofoliul grupului a ajuns să numere în acest moment şase centre numai în Bucureşti, pe Şoseaua de Centură, în Chitila şi Jilava, iar restul până la 20 în ţară, în oraşe precum Buzău, Focşani, Ploieşti sau Dâmboviţa. Achiziţiile au fost făcute cu bani de la partenerul neamţ, dar şi de la bănci. Aproximativ 16 milioane de euro, în total, ne-a precizat antreprenorul. Creditele s-au achitat în timp, iar în acest moment datoriile bancare ale grupului sunt de 3 milioane de euro. „Dar timp de şase ani nu am încasat dividende“, ţine să ne precizeze din capul locului Mihai Sofian. Şi asta chiar dacă profiturile înregistrate de cele patru companii care fac parte din grup (Remat Holding Co, Remat Sud, Remat Vrancea şi Remat Dâmboviţa) au fost consistente. Numai în 2010, profitul cumulat a atins nivelul de 6,7 milioane de euro, comparabil cu cel înregistrat în 2008.

Anul trecut însă, când de altfel acţionarii au încasat şi pentru prima dată dividende, afacerile au ajuns la cel mai ridicat nivel de la înfiinţarea companiei. Mihai Sofian lucrează în domeniu de când se ştie, glumeşte el. A terminat Politehnica, Metale Neferoase, în 1979. După absolvire s-a angajat la Neferal (situată la 13 km de Capitală, pe Şoseaua Bucureşti- Brăneşti) şi a lucrat în fabrică timp de 19 ani, până în octombrie 1997. N-a sărit nicio etapă, a pornit de jos. Imediat după absolvire a fost stagiar pentru o perioadă scurtă de timp. A ajuns şef de atelier, iar mai apoi director general. În 1997 a fost însă racolat de concurenţă, o companie multinaţională căreia nu vrea să îi spună numele, dar pentru care a lucrat şapte ani. Abia după acest „stagiu“ la privat s-a hotărât să facă bani pentru el. Avea experienţă, ceva bani puşi deoparte – pentru că avusese salariu bun, după cum el însuşi ne-a declarat – şi un partener cu posibilităţi financiare semnificative.

Este mândru de ce a realizat până acum şi spune că nu ar schimba nimic – dacă ar putea – în parcursul lui profesional de până acum. Doar telefonul care sună aproape încontinuu reuşeşte să îl mai scoată din ritm, glumeşte el. „Dar nu aş renunţa niciodată la afacerea aceasta. Pentru că altceva nu ştiu să fac“, ţine el să sublinieze. Mărturiseşte că a învăţat continuu. Chiar dacă este la bază inginer, a trebuit să acumuleze noi informaţii, indispensabile în acest business, dar fără nicio legătură cu ceea ce făcuse până atunci. Monitorizează zilnic cotaţiile metalelor la bursele internaţionale şi, conştient fiind de importanţa evoluţiei preţurilor pe pieţele internaţionale, a înfiinţat chiar un serviciu specializat. 90% din deşeurile prelucrate de companiile din grup sunt exportate, mare parte în Germania şi Italia, dar şi în ţări precum China, India, Coreea sau Turcia. Ţinând cont de cerinţele sporite privind calitatea produselor, impuse de partenerii săi, omul de afaceri a trebuit să investeacă încontinuu.

Una dintre cele mai importante achiziţii ale Remat Holding o reprezintă un Shredder, cel mai mare tocător de maşini din România, care are o capacitate de 900 de maşini pe zi. Investiţia s-a ridicat la 7,4 milioane de euro. Anual, grupul Remat Holding colectează şi reciclează aproximativ 300.000 de tone de fier. În 2010, aproximativ 12.000 de tone de fier au ajuns în „curtea“ grupului prin intermediul programului Rabla, care presupune casarea maşinilor vechi. Potrivit omului de afaceri Mihai Sofian, această cantitate reprezintă însă sub 5% din fierul colectat tot anul trecut.

Antreprenorul mai deţine şi o instalaţie de prelucrare a deşeurilor electrice şi electronice (DEE), utilaj care a costat 3,5 milioane de euro şi despre care antreprenorul spune că este cea mai mare din România. „Spre deosebire de alţii, noi avem de toate: de la fier, electrice şi electrocasnice, până la hârtie, plastic, lemn şi sticlă. Suntem în top 3, în acest domeniu“, explică astfel Mihai Sofian urmările pozitive ale tuturor investiţiilor derulate în timp.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii