FacebookTwitterLinkedIn

Mihai Matei, Președinte ANIS

Evoluția companiei într-un cuvânt

Adaptare cred că a fost cuvântul de ordine. În ciuda contextului economic dificil, potențat și de criza sanitară, Essensys și-a continuat dezvoltarea. După șocul inițial ne-am repliat rapid și am mutat întreaga echipă în work from home. Nu am încetinit ritmul, dimpotrivă.

În această perioadă ne-am continuat colaborarea cu clienții și partenerii noștri, dintre care mulți sunt agenți principali ai implicării și solidarității împotriva efectelor economice și sanitare extinse ale pandemiei. Fie că vorbim despre sisteme critice de suport prin care sunt sprijinite companiile în cadrul schemelor guvernamentale de ajutor sau despre aplicații prin care sunt colectate datele pe care se bazează politici publice de sănătate, lucrăm alături de unele dintre cele mai puternice companii și organizații.

Din punct de vedere al industriei, majoritatea companiilor au reacționat similar. Din fericire companiile din industria de software erau în mod natural digitalizate și bine pregătite pentru a face față acestei transformări. Majoritatea companiilor au făcut rapid trecerea la lucrul de acasă cu blocaje minime. Aș putea spune chiar că acesta a fost și unul din motivele, nu singurul, pentru care industria software a crescut în această perioadă. Sper ca exemplul nostru să fie înțeles în profunzime și de organizațiile din sectorul public.

Cele mai importante lecții

Mi s-a confirmat că transparența este vitală în situațiile de criză. Oamenii sunt avizi de comunicare, informație și conexiune. De la început am comunicat foarte deschis și incluziv cu toți colaboratorii și angajații și i-am făcut partenerii noștri în eforturile de a minimiza impactul crizei.

La nivelul ANIS am observat cum teme importante care se aflau pe agenda noastră de ani buni, au devenit temele principale ale societății. De ani de zile la ANIS vorbim despre importanța digitalizării, a educației și despre potențialul industriei noastre.

Prestația autorităților

Situațiile extreme, cum este cea pe care o trăim, fac și mai evidente lacunele și inegalitățile dintr-o societate. Sub presiunea pandemiei, problemele întreținute de întârzierea unor reforme autentice s-au acutizat, iar lipsa de fermitate în decizie în contextul fragilității economiei românești bazate pe consum și al celor două campanii electorale perpetuează incertitudinea și nesiguranța.

Totodată, sunt și foarte multe inițiative bune, cum este reluarea discuției despre digitalizare. Trebuie doar să nu le sabotăm sub impulsul unui avânt heirupist. În cadrul ANIS și Concordia am fost foarte implicați în această perioadă în încercarea de a susține demersurile legislative care privesc măsurile de digitalizare.

Strategia de business pentru 2021

În 2021 ne vom concentra în primul rând pe adaptarea și optimizarea proceselor interne la această nouă paradigmă. Mă aștept ca anul viitor restricțiile să continue, pentru cel puțin prima jumătate a anului, iar ulterior multe organizații să își regândească modul în care lucrează. În acest context este necesară o adaptare a proceselor interne la noile realități.

Ne vom concentra de asemenea pe diversificarea afacerilor și continuarea investițiilor în produsele noastre, printre care se află și Dynamic Dox, un produs destinat digitalizării proceselor interne ale unei organizații.

În cadrul ANIS vom continua să ne implicăm și să încercăm să susținem instituțiile publice în demersurile privind digitalizarea. De asemenea, ne propunem să ne extindem baza de membri și să consolidăm organizația.

Provocări în 2021

Criza economică cred că va fi principala provocare la nivel mondial. De asemenea, schimbarea modului în care organizațiile lucrează va fi în continuare o provocare.