Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Mihai Lung

Mihai Lung.jpg
Avere: 21-22 milioane de euro Vârstă: 43 de ani Reşedinţă: Maramureş Domeniu: Construcţii
 
Investitorii Gold Plaza nu şi-ar fi putut alege un moment mai bun decât anul 2008 pentru a da undă verde construcţiei celui mai mare mall din nord-vestul ţării în Baia Mare. Cel puţin, nu din perspectiva constructorului. Inserv Holding, grupul de firme din Maramureş deţinut de Mihai Lung, va finaliza în toamnă centrul comercial pe care l-a construit din temelii şi care i-a furnizat „pâinea“ pe timp de criză. Pentru Mihai Lung şi businessul său, 2009 a însemnat „un bilanţ pozitiv“. În traducere, firmele din grupul Inserv au fost toate pe creştere anul trecut şi au înregistrat şi profit. Unul dintre motivele reuşitei antreprenorului este, pe lângă echipa închegată de-a lungul anilor, şi portofoliul de lucrări pe care omul de afaceri a reuşit să şi-l atribuie în anii premergători tsunamiului abătut peste piaţa de construcţii.

Anul trecut, Inserv a înregistrat afaceri de 21 milioane de euro, iar pentru 2010 estimează cel puţin dublarea acestora. Pe ce se bazează maramureşanul care la 43 de ani a intrat în rândul marilor constructori din România? Pe contractele semnate deja, spune el. Însă 2009 nu a lăsat doar amintiri plăcute pentru Mihai Lung.

Nu de puţine ori a tremurat alături de investitorii proiectelor la care a lucrat, din cauza incertitudinii continuării finanţării acestora. A avut noroc, pentru că temerile nu i s-au confirmat în nicio situaţie. Preţurile de dumping oferite de competitori l-au înspăimântat şi ele. „Am depăşit unele tendinţe de diminuare a standardelor de calitate pentru lucrări unde bugetele au fost restrânse“, răsuflă uşurat cu gândul că partenerii său nu l-au constrâns să umble la calitate.

Cum şi-a permis să rămână vertical într-un an în care constructorii erau dispuşi să facă orice pentru a înhăţa o lucrare? Eforturile sale de a fenta criza au început înaintea recesiunii, iar când problemele au lovit din plin, Lung era deja pregătit. A înţeles că reducerea costurilor este esenţială. Dar nu cu orice preţ. Aşa că a investit masiv în marketing. „Practic, am dublat numărul de proiecte pentru care am lansat oferte şi am consolidat, în acelaşi timp, relaţiile cu partenerii tradiţionali“, explică antreprenorul.

Deşi fabrica sa de tâmplărie PVC a intrat în conservare, Lung nu a recurs la disponibilizări masive. Din 2008, numărul de angajaţi este constant, aproximativ 440. Nu a renunţat de tot la alte investiţii. În 2009 a alocat un milion de euro modernizării fluxului tehnologic al fabricii de structuri şi confecţii metalice Inserv Steel şi finalizării noului sediu al companiei Inserv. Tot anul trecut, a cumpărat un teren de 2,3 hectare în zona industrială a oraşului Baia Mare, unde va concentra în viitor întreaga logistică a companiei.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii